کد خبر: 1062466
تاریخ انتشار: ۲۶ شهريور ۱۴۰۰ - ۲۰:۲۴

در حاشیه نشست پیمان امنیت دسته جمعی، وزرای خارجه ایران، روسیه، چین و پاکستان ملاقات و تشکیل دولت فراگیر تأکید کردند. رئیس‌جمهور ایران نیز در حاشیه این نشست گفت: «سقوط پرشتاب دولت افغانستان به خوبی نشان داد که ساختار‌هایی که امریکا در این کشور ایجاد کرد سخت، سست بنیان است.»
در بیانیه‌ای که در نشست وزرای خارجه ایران، چین، روسیه و پاکستان در حاشیه نشست امنیت جمعی صادر شده، آن‌ها ضمن تأکید بر احترام به حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی افغانستان، بار دیگر بر رعایت اصل پایه‌ای «به رهبری افغان‌ها، در مالکیت افغان‌ها» تصریح نموده و بر ادامه احترام به حق برخورداری از صلح، ثبات، توسعه و رفاه مردم افغانستان تأکید کردند. وزرای امور خارجه بر ضرورت مرتبط ماندن با کشور‌هایی که دارای مسئولیت اولیه بازسازی اجتماعی، اقتصادی دوران پس از جنگ در افغانستان می‌باشند به منظور فراهم نمودن کمک‌های اقتصادی و بشردوستانه اضطراری، تصریح کردند. وزرای امور خارجه بر لزوم شکل‌گیری آشتی ملی در افغانستان و تشکیل دولت فراگیر جهت تأمین منافع تمامی نیرو‌های سیاسی و قومی کشور تأکید کردند. وزرای امور خارجه توافق کردند هماهنگی‌های بین چهار کشور جمهوری اسلامی ایران، روسیه، چین و پاکستان در مورد افغانستان ادامه یابد و دیدار‌ها در سطوح وزرا، نمایندگان ویژه و سفرا در زمان‌های تعیین شده را برگزار نمایند. وزرای امور خارجه بر ضرورت احیای زندگی مسالمت آمیز و بهبود وضعیت اقتصادی کشور تأکید کرده و از جامعه بین‌المللی برای استمرار کمک‌های بشردوستانه اضراری به افغانستان دعوت به عمل آوردند. سید ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور هم ظهر جمعه طی سخنانی دراجلاس پیمان امنیت جمعی افغانستان گفت: «تاریخ افغانستان درس بزرگی درباره مقاومت مردم این کشوردر برابر حضور دخالت خارجی به ما می‌دهد، مردم افغانستان ثابت کردند که نمی‌پذیرند کشوری خارجی سرنوشت آن‌ها را رقم بزند.»‌رئیس‌جمهور تأکید کرد: «ما معتقدیم زمانی صلح در افغانستان پایدار خواهد شد که دولت و ارکان حاکمیت بازتاب‌دهنده ترکیب جامعه افغانستانی باشد و تمامی اقوام و گروه‌های این کشور به طور واقعی احساس کنند شراکتی اثرگذار و متناسب با وزن خود در دولت دارند و حاکمیت مبتنی بر رأی و نظر مردم است.»
زمزمه‌های نرمش با طالبان در سازمان ملل
نماینده ویژه سازمان ملل در امور افغانستان با «سراج‌الدین حقانی»، سرپرست وزارت کشور طالبان ملاقات کرده؛ دیداری که در آن حقانی خواستار اقدامات عملی برای به رسمیت شناختن دولت طالبان، حذف لیست سیاه و لغو همه تحریم‌ها شد. یک روز بعد از این ملاقات، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل گفت که لازم است در مورد تحریم‌هایی که علیه طالبان اعمال شده، استثنا‌هایی در نظر گرفته شود.
نرمش بین‌المللی در مورد طالبان روندی تصاعدی گرفته، به خصوص که دو منبع آگاه دیروز به رویترز گفتند که ذخایر دلاری بانک‌های افغانستان رو به اتمام است و در صورت عدم رسیدگی به موقع به آن، ممکن بانک‌ها فعالیت‌شان را متوقف کنند. چنین شرایطی باعث خواهد شد طالبان تحت فشار قرار گیرد و نگرانی بین‌المللی این است که فشارها، این گروه را رادیکالیزه کند، به همین دلیل شوکت میرضیایف، رئیس‌جمهور ازبکستان روز جمعه در حاشیه نشست شانگ‌های در تاجیکستان، از کشور‌های دیگر خواست دارایی‌های مسدود شده افغانستان در بانک‌های خارجی را با هدف تسهیل گفتگو با دولت طالبان در کابل آزاد کنند. هرچند میرضیایف، خواستار مذاکرات میان این بلوک و طالبان و همچنین خواستار تلاش‌ها به منظور جلوگیری از ظهور افراط‌گری شد. گفته می‌شود که بحث‌هایی درباره دعوت طالبان به نشست شانگ‌های مطرح شده بوده که البته تاجیکستان و هند با آن مخالفت کرده‌اند. این در شرایطی است که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه امریکا اواسط هفته قبل در نشست استماع کنگره گفت که طالبان عملاً دولت این کشور است و این حقیقت دارد، ولی تأکید کرد واشنگتن تلاش می‌کند طالبان را در برابر انتظارات جامعه جهانی پاسخگو قرار دهد. «اسد مجیدخان» نماینده پاکستان در واشنگتن در گفتگو با نشریه واشنگتن دیپلمات گفته که اگر طالبان به وعده‌های خود عمل کند، اسلام‌آباد آن را به رسمیت خواهد شناخت. البته خود طالبان هم گفته که آلمان‌ها هم قصد دارند به زودی سفارت خود را در کابل بازگشایی کنند. «انس حقانی» یکی از مقامات ارشد طالبان در گفتگو با الجزیره با بیان اینکه طالبان به دنبال ارتباط با دیگر کشور‌ها از جمله امریکا است، تأکید کرد که ممکن است آلمان اولین کشوری باشد که سفارت خود را در کابل بازگشایی می‌کند. تحت چنین شرایطی، «دبورا لاینز»، نماینده ویژه سازمان ملل متحد در افغانستان با «سراج‌الدین حقانی»، سرپرست وزارت کشور دولت موقت طالبان دیدار کرد. حقانی در این دیدار با تأکید بر همکاری طالبان با جامعه بین‌المللی، به نماینده ویژه سازمان ملل اطمینان داده که کارمندان این سازمان بدون هیچ مانعی می‌توانند به کارشان در افغانستان ادامه دهند. وی همچنین خواستار اقدامات عملی برای به رسمیت شناختن دولت طالبان، حذف لیست سیاه و لغو همه تحریم‌ها شد. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل در مصاحبه با خبرگزاری نووستی گفت: به منظور ایجاد شرایط لازم برای اطمینان از توزیع مؤثر کمک‌های بشردوستانه در میان افغان‌ها، لازم است درباره تحریم‌های اعمال شده علیه طالبان استثنا‌هایی در نظر گرفته شود. وی افزود: من فکر می‌کنم این موضوع باید بعداً در شورای امنیت بررسی شود.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار