کد خبر: 1066758
تاریخ انتشار: ۰۵ آبان ۱۴۰۰ - ۲۲:۲۶
پای رئیس‌جمهور دیروز به «میدان» استراتژیک سوخت کشور باز شد تا پس از حمله سایبری پریروز با حضور سرزده در وزارت نفت و برخی جایگاه‌های سوخت‌رسانی به مسئولان هشدار و هشیار باش دهد. هرچند این حضور آبان ماهی رئیسی بی‌کنایه به آن نطق آبان ماهی رئیس‌جمهور سابق که «من خودم هم صبح جمعه از گرانی بنزین باخبر شدم» نیست!
علی علوی

حمله سايبري ظهر دو روز پیش به سامانه توزيع بنزين، اگرچه نتوانست گروهي را كه مسئوليت اين حمله را به عهده گرفته‌ است، به تمام اهدافش برساند، اما با همان اختلال چند ساعته اول و شلوغي برخي پمپ‌ بنزين‌ها در اغلب ساعات ديروز ثابت كرد كه زيرساخت نرم‌افزاري موضوعي بااهمیت است که نبايد در خواب خرگوشي مسئولان فراموش شود. شايد همين اهميت بود كه پاي رئيس‌جمهور را به «ميدان» استراتژيك سوخت كشور باز كرد تا با حضور سرزده در وزارت نفت و برخي جايگاه‌هاي سوخت‌رساني سطح شهر كه با غافلگيري وزير و معاونانش هم روبه‌رو شد، هشدار دهد كه بايد بيش از اين و بهتر از اين مراقب و هوشيار باشند.
حادثه ظهر پريروز حمله سايبري به سامانه سوخت‌رساني كشور به لحاظ فني، پيچيدگي‌هايي دارد. برخي كارشناسان درباره آن معتقدند از لحاظ فني، در سامانه هوشمند سوخت يك زيرساخت مستقل از اينترنت به كار رفته است که نفوذ به اين شبكه كه يك شبكه «ايرگپ» محسوب مي‌شود، نشان از كار دشوار تيم هكري دارد. طراحي سامانه سوخت كشور به‌گونه‌اي بوده كه پمپ‌بنزين‌ها بتواند در شرايط آفلاين هم كار كنند و كار سوخت‌رساني وابسته به شبكه نباشد. در واقع اگر يك جايگاه سوخت حتي يك هفته هم ارتباطش با مركز قطع باشد بايد بتواند به كار معمول خود به صورت طبيعي ادامه دهد. از كار افتادن كامل چنين سامانه‌اي در يك ساعت خاص، نشان از يك حمله حساب شده و از نوع APT دارد. در واقع اين حمله با تركيب سه ضلعي، مباحث فني، نفوذ ميداني و عمليات رواني به دنبال اين بود كه در اذهان عمومي تلقي از دست‌رفتگي و رهاشدگي امور و مديريت كشور را ايجاد و با صدمه به خدمات عمومي، كشور را با بحران روبه‌رو كند. شايد اگر به شلوغي بي‌دليل برخي پمپ‌ بنزين‌ها در روز گذشته به‌رغم انجام كار معمول دقت كنيم، بتوانيم دريابيم كه چرا گروه هكري به برخي اهداف خود در اين حمله رسيده‌ است، از آن جهت که حضور و ازدحام در پمپ‌ بنزين‌ها لزوماً به معناي كمبود و مشكل در سوخت نبود و بيشتر متأثر از نوعي نگراني مردم از آينده و اسير شايعات نامحدود و بي‌شمار شدن بود.

رئيسي باز هم در ميدان
در چنين شرايطي حضور رئيس‌جمهور در ميدان كار و نظارت مستقيم بر عملكرد مديران مجموعه وزارت نفت دو هدف را دنبال مي‌كند كه يكي هشدار به مسئولان و ديگري بازگرداندن آرامش و سكون به بدنه جامعه بود. هرچند این حضور آبان ماهی رئیسی بی‌کنایه به آن نطق آبان ماهی رئیس‌جمهور سابق که «من خودم هم صبح جمعه از گرانی بنزین باخبر شدم» نیست! علاوه بر اين رئيس‌جمهور به اين بسنده نكرد و از مسئولان خواست تا قبل از چنين حوادثي نگاه پيشگيرانه‌ای داشته باشند: «پيش‌بيني، پيشگيري و تجهيز در مقابل حملات سايبري ضروري است. هدف حمله به سيستم جايگاه سوخت، ايجاد اختلال و بي‌نظمي در زندگي مردم بود. عده‌اي قصد دارند با ايجاد بي‌نظمي و اخلال در زندگي مردم آنان را عصباني كنند. مردم آگاهي خود را در مواجهه با اين مشكل نشان دادند و با مسئولان همكاري كردند. وزارت نفت نسبت به جبران آثار اخلال به‌ وجود آمده اقدام كند كه حقي از مردم ضايع نشود.»

سوخت‌گيري شبكه‌هاي معاند!
در حادثه حمله سايبري به سامانه سوخت‌رساني كشور، شبكه‌هاي معاند حسابي سوخت‌گيري كردند تا جايي كه ساعت‌ها پس از آرامش در بيشتر جايگاه‌هاي پمپ بنزين هنوز به انتشار خبرهاي نگران‌كننده و تحريك‌كننده ادامه مي‌دادند و از ايميلي خبر می‌دادند كه هكرها براي آنها فرستاده‌ بودند.
با اين حال مسئولان امنيتي گفته‌اند كه به زودي كشور مبدأ اين حملات مشخص و معرفي مي‌شود و احتمالاً ارتباط‌هاي گروه هكري با دشمنان ملت ايران و شبكه‌هاي معاند و نوع هماهنگي و همكاري آنها نيز مشخص خواهد شد.

صهيونيست‌ها چه گفتند؟
پس از انتشار خبر حمله سايبري در ايران، رسانه‌هاي صهيونيستي به اين موضوع واكنش نشان دادند. نكته قابل توجه و مهم اين مسئله است كه پس از اين حمله سايبري، بعضي از منابع صهيونيستي به صورت علني اعلام كردند كه اين حمله سايبري از سوي اسرائيل مديريت و انجام شده است.
روزنامه هاآرتص نوشت: «هدف جديد براي اسرائيل در ايران، آسيب رساندن به كيفيت زندگي شهروندان ايران است.!»
يك خبرنگار صهيونيست هم نوشت: «اسرائيل دكترين ثابت خود را در مورد ايران اعمال مي‌كند. اگر مبارزه با نيروهاي مسلح دشمن شكست بخورد و يا موفقيت‌آميز نباشد، اسرائيل به جمعيت غيرنظامي حمله خواهد كرد.»
يك كارشناس اسرائيلي نيز گفت: «‌اين تصور كه حملات سايبري پراكنده مي‌تواند وضعيت را تغيير دهد (‌تحت فشار گذاشتن ايران براي بازگرداندن ايران به ميز مذاكرات هسته‌اي‌)، دور از واقعيت است و اين فقط مي‌تواند منجر به تشديد درگيري شود.»
يك كارشناس امنيتي صهيونيست‌ها هم نوشت: «تحليلگران عرب معتقدند كه اسرائيل پشت اين حمله سايبري قرار دارد و اين تلاشي در جهت فشار بر ايران براي بازگشت به مذاكرات هسته‌اي در وين بوده است!»
عاموس يادلين، رئيس سابق موساد و رئيس فعلي مركز مطالعات امنيت داخلي رژيم‌صهيونيستي نيز چنين واكنش نشان داد: «حمله سايبري به سيستم توزيع سوخت در ايران، يك عمليات سايبري گسترده و چشمگير است. هزاران ايستگاه فلج شده است، صف‌هاي طولاني تشكيل و مردم خشمگين شده‌اند. اين عمليات همچنين با يك عمليات آگاهانه ديگري از انتشار پيام‌ها همراه است كه ايران را مقصر بحران فعلي معرفي مي‌كند.»

شرايط سفيد در بيشتر جايگاه‌هاي كشور
ديروز خبرگزاري‌ها گزارش كردند كه در بيشتر جايگاه‌هاي سوخت‌رساني كشور اوضاع عادي و به اصطلاح سفيد شده است. تسنيم در گزارشي ضمن ارائه وضعيت تك‌تك استان‌ها و شهرستان‌هاي بزرگ آورده است: «سخنگوي شركت ملي پخش فرآورده‌هاي نفتي ايران با اعلام اينكه‌ بسياري از جايگاه‌هاي سوخت سراسر كشور به‌صورت دستي به مدار فعاليت بازگشته‌اند، گفته‌ است ‌تصميم نهايي بر اين شد همكاران ما تك‌به‌تك به همه جايگاه‌ها اعزام شوند و جايگاه‌ها را به‌صورت دستي عملياتي كنند تا مردم براي دريافت سوخت دچار چالش نشوند و بتوانند سهميه بنزين را كه به‌صورت آزاد است، استفاده كنند تا زماني كه سامانه كارت هوشمند سوخت فعال شود.»
وزير نفت نيز از برقرار شدن سوخت‌گيري و فعال شدن 2 هزار و 200 جايگاه عرضه سوخت در سراسر كشور خبر داد و از مردم عذرخواهي كرد: «از مردم عزيز كه حوصله به ‌خرج دادند و با خادمين خود در وزارت نفت و شركت ملي پالايش و پخش فرآورده‌هاي نفتي همكاري كردند، قدرداني مي‌كنم.» بر اساس گزارش‌ تسنيم از استان‌ها تا عصر ديروز وضعيت سوخت‌گيري در استان‌ها به روال سابق بازگشته و 80 تا 90 درصد جايگاه‌هاي عمليات سوخت‌رساني را آغاز كرده‌اند و در برخي جايگاه‌ها نيز عرضه سوخت هوشمند نيز عملياتي شده است.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار