کد خبر: 1067695
تاریخ انتشار: ۱۴ آبان ۱۴۰۰ - ۲۲:۰۰
شاعران زیادی در حوزه مضامین ضداستکباری می‌توان نام برد که آثاری را در این زمینه و در قالب‌های متنوع شعری سروده‌اند، اما هیچ کدام مانند ترانه «مرگ بر امریکا» محمدمهدی سیار به خوانندگی حامد زمانی مورد تحسین و تمجید رهبر انقلاب قرار نگرفت؛ اثری که هم‌سطح ترانه «امریکا امریکا، ننگ به نیرنگ‌تو» حمید سبزواری به خوانندگی اسفندیار قره‌باغی در ذهن جامعه ماندگار شد.
مصطفی شاه‌کرمی

سرویس فرهنگ و هنر جوان آنلاین: شاعران زیادی در حوزه مضامین ضداستکباری می‌توان نام برد که آثاری را در این زمینه و در قالب‌های متنوع شعری سروده‌اند، اما هیچ کدام مانند ترانه «مرگ بر امریکا» محمدمهدی سیار به خوانندگی حامد زمانی مورد تحسین و تمجید رهبر انقلاب قرار نگرفت؛ اثری که هم‌سطح ترانه «امریکا امریکا، ننگ به نیرنگ‌تو» حمید سبزواری به خوانندگی اسفندیار قره‌باغی در ذهن جامعه ماندگار شد.

سرودن اشعار ضدامریکایی پس از پیروزی انقلاب اسلامی در کشورمان به عنوان یکی از محور‌های مهم فکری شعرا مورد توجه قرار گرفته است. با توجه به سابقه‌ای که در این زمینه وجود دارد، مرحوم قیصر امین‌پور جزو نخستین کسانی بود که شعار «مرگ بر امریکا» را در اشعارش به کار برد؛ «برخیز تا نماز بخوانیم، جای نماز عشق همین جاست، وقت نماز «مرگ بر امریکا» ست، پاداش این نماز کم از آن نیست» بعد‌ها این مسیر با سرودن اشعاری از سوی حمید سبزواری، شفیعی‌کدکنی و سیدحسن حسینی و دیگر شعرا ادامه پیدا کرد تا جایی که امروز شعرای جوانی مثل محمدمهدی سیار و میلاد عرفانپور علم سرودن اشعار ضدامریکایی را در دست گرفته‌اند. ترانه ضدامریکایی «مرگ بر امریکا» که از سروده‌های محمدمهدی سیار است، هشت سال پیش و در روز ۱۳ آبان ماه سال ۹۲ همزمان با گرامیداشت سالروز تسخیر لانه جاسوسی امریکا و روز دانش‌آموز توسط حامد زمانی اجرا شد که با استقبال وسیع مردم و واکنش عصبی برخی شبکه‌های ماهواره‌ای و رسانه‌های غربی مواجه شد.

ترانه ۵۰۰ هزار تومانی
در آستانه هشتمین سالگرد انتشار این ترانه محمدمهدی سیار، شاعر و سراینده شعر آن با انتشار متنی در صفحه شخصی‌اش نوشت: «امروز درست هشت سال از انتشار قطعه مرگ بر امریکا می‌گذرد. شعری نیمایی از من که با نبوغ آهنگسازی و اجرای حامد زمانی به اثری متفاوت تبدیل شد و بازتاب‌های ملی و جهانی فراوان یافت. تلویزیون صدای امریکا (voa) شنیدن آن را حرام شرعی و خلاف فتاوای مراجع تقلید درباره موسیقی اعلام کرد! چندین تن از مراجع و علما از جمله رهبر انقلاب از آن تقدیر کردند. فیگارو گزارش مفصل خود درباره رابطه ایران و امریکا را با مصاحبه‌ای با من و اشاره به این شعر آغاز کرد. بازخوانی‌ها و نماهنگ‌های فراوانی از این قطعه ساخته شد و امروز هم لابد بار‌ها از رسانه ملی خواهید شنید. تهیه‌کننده کار «مؤسسه راه» بود و ۵۰۰ هزار تومان برای شعر پرداخت کردند که البته آن زمان مبلغ بدی نبود... بگذریم که می‌شنیدم می‌گویند فلانی ۴۰۰ میلیون تومان برای این شعر گرفته!»

عصبانیت رسانه‌های ضدایرانی
انتشار این ترانه ضدامریکایی در فضای مجازی و قبل از برگزاری مراسم روز استکبارستیزی در ۱۳ آبان سال ۹۲ که با اقبال بالای مردم و مخاطبان مواجه شده بود، واکنش تند و عصبی رسانه‌های ماهواره‌ای و غربی را در پی داشت. یک نشریه داخلی فقط یک روز بعد از برپایی مراسم بزرگداشت تسخیر لانه جاسوسی امریکا توسط دانشجویان پیرو خط امام (ره) با انتشار گزارشی در مورد انعکاس بین‌المللی این ترانه و موضع‌گیری رسانه‌های ضدایرانی نوشت: «ترانه «مرگ بر امریکا» با صدای حامد زمانی و شعر محمدمهدی سیار بعد از گذشت تنها سه روز از انتشار در فضای مجازی، با استقبال گسترده‌ای از سوی کاربران مواجه شد، به طوری که این ترانه در زمانی اندک در صد‌ها سایت و وبلاگ بازتاب یافت. همچنین بسیاری از جوانان در وبلاگ‌ها و صفحات شخصی خود در اینترنت به تحسین این اثر هنری پرداختند، اما بازتاب ترانه «مرگ بر امریکا» از داخل کشور فراتر رفته و واکنش‌هایی را از سوی رسانه‌های غربی در پی داشت. آسوشیتدپرس و صدای امریکا از جمله رسانه‌هایی هستند که اخباری را درباره این ترانه روی خروجی خود قرار داده‌اند. این دو رسانه، به طور تلویحی نسبت به خلق این آثار ابراز نارضایتی و این حرکت را تلاش تندرو‌ها برای افزایش خشم عمومی علیه امریکا معرفی کردند.»
این اتفاق نشان داد ترانه «مرگ بر امریکا» محمدمهدی سیار توانسته است خودش را به عنوان نظیر قابل اعتنایی برای ترانه معروف ضدامریکایی «امریکا، امریکا ننگ به نیرنگ تو» حمید سبزواری که با صدای اسفندیار قره‌باغی برای همه مردم به خصوص دانش‌آموزان و دانشجویان به یک نوستالژی تبدیل شده بود، معرفی کند.

تحسین رهبری
انعکاس این ترانه در داخل کشورمان به دلیل تقدیر و تحسین عالی‌رتبه‌ترین شخص نظام از محتوای آن شکل و شمایل ویژه‌ای به خود گرفت. اسفند ماه سال ۱۳۹۳ و یک سال پس از انتشار این ترانه حامد زمانی در اختتامیه «جایزه بزرگ مرگ بر امریکا» در این رابطه گفته بود: «چندی پیش خدمت مقام معظم رهبری حضور یافتم، ایشان به بنده لطف داشتند و بنده را مورد تفقد قرار دادند. مقام معظم رهبری در این دیدار راجع به ترانه «مرگ بر امریکا» فرمودند که ترانه مرگ بر امریکای شما، مرگ بر امریکای سال ۹۲ بود، شنیدم که به این کار زیاد حمله کردند، بگذار حمله بکنند که اگر حمله نمی‌کردند باید عزا می‌گرفتید، شما هم دلسرد نشوید و یکی دیگر هم بسازید. در آن جلسه، دوستان خدمت حضرت آقا گفتند که آقای زمانی تنها هستند و نیاز به حمایت دارند و من همان‏ جا عرض کردم که خدا را شکر این قضیه دارد هدایت می‌شود.»

خودت را فدا کردی!
محمدمهدی سیار، شاعر این ترانه ضدامریکایی درباره دلایل سرودن این می‌گوید: «پنج سال ذهن من درگیر این بود که چرا بعد از «امریکا امریکا، ننگ به نیرنگ تو» هیچ ترانه دیگری برای این موضوع سروده نشده است و حتی قریب چهار سال من با شاعران ترانه‌سرا در این باره صحبت کردم که شعری در این باره بسرایند. با وجود اینکه کشور ما بیشترین ضربه را از امریکا خورده است، اما ترانه‌ای به جز همان ترانه ننگ به نیرنگ تو، سروده نشده بود، بنابراین من خود را مکلف کردم این شعر را بسرایم، در حالی که ادبیات ضدامریکایی در دنیا بسیار گسترده بوده و دارای طرفداران زیادی است.»
این شاعر جوان و انقلابی کشورمان درباره مخالفت‌های برخی از مدیران آن ایام حوزه شعر و موسیقی صدا و سیما در حمایت از ساخت این اثر و ترانه «گزینه‌های روی میز» خاطر نشان می‌کند: «یکی از اعضای رده‌بالای شورا‌های موسیقی صدا و سیما به من گفت، تو خودت را فدا کردی! با این کارها، دیگر به تو اجازه کار نمی‌دهند. دیگر صدا و سیما به تو کار نخواهد سپرد و خیلی‌ها به تو کار سفارش نخواهند داد. جالب‌تر آن است که در ماجرای ساخته شدن «گزینه‌های روی میز» به حامد زمانی گفته بودند «این دوئل با امریکاست. ما زیر بار این دوئل نمی‌رویم»! ما این خط را با کمک دفتر موسیقی [جبهه فرهنگی انقلاب (در افتتاحیه) جشنواره]عمار شکستیم. این کار در مراسم افتتاحیه توسط آقای زمانی اجرا شد و سیما هم پخش کرد و بعد به خاطر استقبال مردم بار‌ها پخش شد و آقایان هم دیدند که آسمان به زمین نیامد.»

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار