کد خبر: 1071185
تاریخ انتشار: ۱۲ آذر ۱۴۰۰ - ۲۰:۱۳

با استعفای لطفی الوان، وزیر خزانه‌داری و اقتصاد ترکیه، نوسانات ناشی از بی‌ثباتی ارزی و تورم افسارگسیخته مجدداً تشدید شد. ظاهراً استعفای او تحت فشار اردوغان انجام شده است.
جای الوان را نورالدین نباتی، معاون وزیر اقتصاد گرفته است، کسی که یکی از مدافعان سرسخت سیاست‌های اقتصادی نامرسوم رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه است. پیش از استعفای الوان، شایعاتی درباره اختلاف او با اردوغان درباره کاهش نرخ بهره در بحبوحه فشار تورمی شنیده می‌شد و از قریب به سه هفته پیش تاکنون بار‌ها در رسانه‌های اجتماعی ترکیه و از سوی کارشناسان سیاسی مطرح شده بود. عکس الوان که حاضر به تشویق اردوغان در جریان سخنرانی او در حمایت از کاهش نرخ بهره در مجلس نبود به شکلی فراگیر پخش شد و برای خیلی‌ها نشانه‌ای از استعفای قریب‌الوقوع او بود. اردوغان هم روز ۱۷ نوامبر گفته بود: «من نمی‌توانم در کنار کسانی بایستم که از نرخ بالای بهره دفاع می‌کنند.» او قبل‌تر هم گفته بود هر مقامی که با سیاست کاهش سود سپرده‌های بانکی مخالفت کند باید از قطار دولت پیاده شده و به گوشه‌ای فرستاده شود. متعاقب اصرار اردوغان بر کاهش نرخ بهره بانکی، ارزش لیر ترکیه مقابل دلار امریکا و دیگر ارزها، به کمترین میزان خود در طول تاریخ رسید. ارزش لیر ترکیه در سه ماه گذشته بیش از ۴۵ درصد کاهش یافته است پس از استعفای وزیر اقتصاد ترکیه که شب چهار شنبه انجام شد، ارزش لیر باز هم کمتر شد و به پایین‌ترین رقم اوایل همین هفته رسید؛ در حال حاضر یک دلار امریکا معادل ۳۳/۱۳ لیر ترک و یک یورو معادل ۱۵/۱۵ لیر ترک معامله است.
اردوغان مشغول تبلیغ چیزی است که «مدل جدید اقتصادی» می‌نامد و می‌گوید با پایین نگه داشتن نرخ بهره شاهد افزایش تولید و واردات خواهد بود. نباتی، وزیر اقتصاد جدید هم به شدت از سیاست‌های رئیس‌جمهور دفاع کرده است. او روز ۲۵ نوامبر در توئیتر نوشت: «ما نخستین بار می‌خواستیم در سال ۲۰۱۳ سیاست نرخ بهره پایین را اجرایی کنیم و از آن زمان با انتقاد روبه‌رو بوده‌ایم. این بار، اما عزم راسخ داریم که آن را به اجرا بگذاریم.» بسیاری از اقتصاددانان می‌گویند که این رویه بحران اقتصادی را در بحبوحه تورم بالا و مشکلات ارزی شدیدتر خواهد کرد. علی آقااوغلو، اقتصاددان، به وب‌سایت خبری مستقل مدیااسکوپ گفت که سیاست‌های فعلی ترکیه با مکانیسم‌های بازار تضاد دارند. با این حال، اردوغان در مصاحبه زنده تلویزیونی با شبکه تی‌آر‌تی گفته که انتظار داریم نرخ رشد اقتصادی کشورمان تا پایان سال جاری حداقل به ۱۰ درصد برسد، ولی ممکن است فراتر از آن هم برود. با این حال، اکثر مقام‌های ترکیه توقع ندارند که اوضاع اقتصادی ترکیه بهبود پیدا کند. احمد داود اوغلو، رهبر حزب آینده گفته که در سخنان و اظهارنظر‌های اقتصادی اردوغان، گونه‌ای تعمد وجود دارد و او با وجود علم بر حساسیت‌های بازار، با حرف‌های خود، دلار را بالاتر می‌برد و بدین ترتیب به شکلی آشکار به پول ملی کشور حمله می‌کند و چنین چیزی مصداق خیانت است. با افولی شدن شرایط اقتصادی، بحث‌ها درباره استعفای زودهنگام اردوغان نیز بیش‌تر از قبل شنیده می‌شود. هفته قبل هشتک استعفای اردوغان #ERDOĞANİSTİFA ترند اول ترکیه شد. بحث‌ها درباره استعفای اردوغان به ویژه از اواسط مهر تشدید شده، زمانی که ویدئویی از او منتشر شد که او برای راه رفتن به کمک همسر و دیگر دستیارانش نیاز دارد. نشریه فارین‌پالیسی نوشت که اسناد و مدارک هر چه بیشتری حاکی از آن هستند که رئیس‌جمهور ترکیه بیمار است و این ممکن است خبر بدی برای عرصه سیاست ترکیه باشد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار