کد خبر: 1076227
تاریخ انتشار: ۲۷ دی ۱۴۰۰ - ۲۱:۱۵
كارشناس بين‌الملل:
هدف فشارهاي اخير از جمله تعيين ضرب‌الاجل زماني اين است كه ايران را از دنبال كردن مكانيسمي عملياتي و داراي جزئيات براي راستي‌آزمايي رفع تحريم‌ها برحذر دارند يا حداقل جمهوري اسلامي را به يك توافق موقت راضي كنند.

به گزارش ايرنا، مصطفي خوش‌چشم درباره روند مذاكرات ايران و گروه 4+1 اظهار كرد: طرف‌های امريكايي و اروپايي به دنبال اين هستند كه با صحبت كردن از محدوديت زماني و تعيين ضرب‌الاجل و از طرف ديگر طولاني كردن مذاكرات، ابتكارات و درخواست‌هاي ايران در حوزه راستي‌آزمايي و تضمين‌ها را با چالش مواجه كنند.
وي افزود: طرف‌های غربي مي‌خواهند مذاكرات را تا موعدي كه خودشان به آن ضرب‌الاجل مي‌گويند، طول دهند تا ايران در اين بازه زماني چند هفته‌اي تحت فشار قرار گیرد و از تلاش‌هايش براي ايجاد يك مكانيسم كامل و داراي جزئيات و عملياتي براي راستي‌آزمايي و تضمين‌ها صرف‌نظر كند و به يك راستي‌آزمايي و تضمين فقط فرماليته بسنده كند. جمهوري اسلامي ايران هيچ ضرب‌الاجلي را به رسميت نخواهد شناخت تا مكانيسم راستي‌آزمايي و تضمين‌ها به درستي تبيين و تثبيت شود.
خوش‌چشم افزايش فشارهاي رسانه‌اي و سياسي بر تيم مذاكرات ايران در روزهاي اخير را يادآور شد و افزود: براي مدت كوتاهي فشارها كمتر شده بود اما همان طور كه انتظار مي‌رفت طرف‌های غربي با رسيدن به بخش‌هاي چالش‌برانگيز و جزئيات كار، فضاي تبليغاتي تهديد و فشار و مقصرنمايي ايران را مجدداً تشديد كرده‌اند.
وي با اشاره به اظهارات اخير مقامات ارشد فرانسه و امريكا عليه ايران گفت: هدف فشارهاي اخير اين است كه تيم مذاكرات ايران را از دنبال كردن ايجاد فرمول و مكانيسمي كامل و داراي جزئيات براي راستي‌آزمايي رفع تحريم‌ها برحذار دارند يا اينكه حداقل جمهوري اسلامي را به يك توافق موقت راضي كنند.
اين كارشناس مسائل راهبردي با بيان اينكه امريكايي‌ها به شدت دنبال اين هستند كه مهم‌ترين اهرم جمهوري اسلامي يعني غني‌سازي ۶۰درصد را متوقف كنند و از دست ايران دربياورند، تصريح كرد: اگر توافقي حاصل شود، جمهوري اسلامي مصمم است اين توافق پايدار، ماندگار و قابل اتكا باشد، بنابراين جمهوري اسلامي به هيچ عنوان به اين سمت نخواهد رفت كه به سادگي از كنار غني‌سازي ۶۰درصد بگذرد و بر اساس يك توافق موقت عمل كند.
خوش‌چشم گفت: تاكنون پيشنهادي مبني بر توافق موقت در ميز مذاكره ارائه نشده و فقط اين مسئله در رسانه‌هاي غربي مطرح شده است. آنچه گفته شده، در رسانه‌ها بوده اما مشخص است كه يكي از دو هدف اصلي آنها همين است. طرف غربي توافقي مي‌خواهد كه فاقد واقع‌گرايي، عمل‌گرايي و قابليت راستي‌آزمايي باشد. امريكا توافقي مي‌خواهد كه هزينه‌هاي آن برايش كم باشد اما جمهوري اسلامي از ابتدا اعلام كرده است هيچ محدوديت زماني را در مذاكرات نمي‌پذيرد و تنها خط قرمزش منافع مردم و مصالح جمهوري اسلامي است.
سياست همسايگي
قدرت چانه‌زني ايران را در مذاكرات بالا برد
اين كارشناس ارشد مسائل بين‌الملل به سفرهاي اخير حسين اميرعبداللهيان، وزير امور خارجه به كشورهاي حوزه خليج فارس و چين و در عين حال، سفر آتي آيت‌الله سیدابراهيم رئيسي، رئيس‌جمهوري به روسيه اشاره كرد و گفت: گسترش روابط با كشورهاي منطقه، چين و روسيه به صورت غيرمستقيم بر مذاكرات هم مؤثر است و مي‌تواند با كم‌اثر‌كردن تحريم‌ها، به مذاكرات هم كمك كند و قدرت تيم مذاكره‌كننده ايران را در چانه‌زني‌ها افزايش دهد، زيرا راه اصلي مبارزه با تحريم‌هاي امريكا بي‌اثر كردن آنهاست.
خوش‌چشم تصريح كرد: هر زماني كه تأثيرگذاري تحريم‌ها كاهش يابد و اين اسلحه در دستان طرف امريكايي كم‌اثرتر شود آن وقت در اتاق چانه‌زني، ايران دست برتر را خواهد داشت و طرف‌های امريكايي و غربي ضعيف‌تر خواهند شد.
وي افزود: گسترش روابط با ديگر كشورها، همسايگان، چين و روسيه منافع اقتصادي زيادي براي ايران دارد این امر در كنار منافع مستقيم، موجب مي‌شود جمهوري اسلامي دست برتر را در مذاكرات داشته باشد. بايد از پتانسيل‌هاي موجود در گسترش روابط با كشورهاي منطقه بيشترين بهره را برد، زيرا حتي كشوري مانند امارات متحده عربي كه در معادلات منطقه‌اي و جهاني كنار رياض و واشنگتن قرار داشت، با خروج امريكا از منطقه و تغيير ترتيبات منطقه‌اي در كنار ايران قرار گرفته است. كشورهاي منطقه متوجه شده‌اند امريكا در حال خروج از منطقه و نظم و ترتيبات منطقه‌اي دچار تغيير شده است. اين كشورها فهميده‌اند كه در اين نظم جديد، جايگاه جمهوري اسلامي قدرتمندتر و برجسته‌تر از سابق خواهد بود.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار