کد خبر: 1076279
تاریخ انتشار: ۲۸ دی ۱۴۰۰ - ۱۰:۲۶
حدود ۵۰۰۰ آتش‌نشان شهرداری تهران مشمول مشاغل سخت و زیان آور نمی‌شوند. طرحی در این زمینه به مجلس رفته و در نوبت رسیدگی است.
سرویس جامعه جوان آنلاین: هر حرفه‌ای سختی‌ها و شیرینی‌های خاص خودش را دارد. اماسختی و دردسر بعضی شغل‌ها نسبت به بقیه بیشتر است، آتش‌نشانی یکی از این شغل‌هاست. در واقع آتش‌نشانان به دلیل ویژگی‌های شغل خود همواره در معرض آسیب‌های جسمی و حتی روحی قرار دارند. این مشاغل، چون اغلب با مرگ و زندگی افراد سر و کار دارند مسلماً افراد فعال در آن استرس زیادی را متحمل می‌شوند.

آتش نشانان در هر مأموریت به طور معمول در معرض چندین عوارض از جمله عوارض ناشی از استرس ترافیک، عوارض ناشی از اثرات دود و گاز‌های سمی در محل‌های عملیات، عوارض ناشی از صدای آژیر، بلندگو و نور چراغ گردان، عوارض ناشی از ترشح هورمون‌های دفاعی و آمادگی بدن در برابر حوادث، اثرات ناشی ازحرارت در محل حریق، عوارض ناشی از تماس یا جذب مواد شیمیایی از طریق پوست، عوارض ناشی از صدمات فیزیکی در حین انجام وظیفه، عوارض ناشی از دریافت پرتو‌های یون ساز وتشعشعات رادیواکتیویته قرار می‌گیرند.

علاوه بر این، آتش نشانان در هنگام انجام عملیات نجات و امداد در معرض عوارضی نظیر رؤیت صحنه‌های دلخراش و تألم آور، عوارض ناشی از وقوع انفجار در صحنه حادثه، عوارض ناشی از مسائل ارگونومی وسایل و تجهیزات و ماشین آلات، عوارض ناشی از انجام خدمت به صورت شیفتی، عوارض ناشی از عدم تغذیه صحیح و متناسب باحرفه، عوارض ناشی از استرس پس از حادثه، عوارض ناشی از کارکردن در محیط‌های آلوده، عوارض ناشی از کارکردن در محیط‌های مرطوب نیز قرار می‌گیرند؛ بنابراین وجود فاکتور‌هایی از قبیل سرو صدا، محیط عفونت زا و آلوده، مواد شیمیایی و گاز‌های سمی، مواد رادیواکتیو، کار در محیط غیر متعارف، وجود ذرات معلق در هوا، کار در شرایط جوی نامساعد، کار در ارتفاع، ریزش و برخورد اجسام خارجی، انفجا، خطر برق، سطوح شیب دار و لغزنده، کار در فضای مسدود وسر بسته، کار در اعماق، کار در محیط‌های با حرارت بالا، جابجا کردن قطعات سنگین، کار در فضای باز، کار در محیط‌های متعفن و نامطبوع، کار در شرایط روحی نامساعد از مهم‌ترین عواملی است که شرایط محیط کار آتش نشانان را از حالت عادی خارج می‌کند.

با این حال و علیرغم وجود مصوبات مجلس شورای اسلامی (مجلس دهم) در خصوص سختی کار آتش‌نشانان و اجرای آن در بیشتر شهر‌های کشور که دارای صندوق بیمه تامین اجتماعی است، این مهم تاکنون در آتش‌نشانی تهران محقق نشده و مسوولین ذیربط به بهانه‌های واهی ازجمله اینکه بیمه آتش‌نشانان تهران (صندوق بیمه رفاه شهرداری) است و هموار کردن این مشکل مستلزم اختصاص بودجه جداگانه و یا تبدیل صندوق بیمه رفاه شهرداری به تامین اجتماعی است اجرای این مهم را معطل نگه داشته و پیگیری‌های همکاران آتش‌نشان به جایی نرسیده است.

اساسی‌ترین مشکل ما بحث بیمه است

یکی از آتش‌نشانان گفت: اساسی‌ترین مشکل ما بحث بیمه است با وجود اینکه شغل آتش‌نشانی جزو مشاغل سخت و زیان‌آور است، اما آتش‌نشانان شهر تهران مشمول این قانون نمی‌شوند. می‌گویند ما کارمند هستیم پس لااقل مانند کارمندان شهرداری تهران حقوق ما را هم افزایش دهند.

قبلاً به ما استحقاقی می‌دادند مثلاً سالی دو بار کتانی می‌دادند، اما حالا یکبار می‌دهند. هر دو سال یکبار یک عدد پتو می‌دادند، اما حالا ۳ یا ۴ سال یکبار یک پتو می‌دهند. این‌ها جزو حداقل‌ها است. ما ۲۴ ساعت در ایستگاه زندگی می‌کنیم، اما خدمات هم به ما نمی‌دهند.

وقتی زنگ می‌خورد باید ظرف ۴۰ ثانیه در داخل ماشین باشیم

وی با تأکید براین موضوع که سلامت روان بسیار مهم است، گفت: اگر وارد ایستگاه‌ها شوید و با تک تک آتش‌نشانان صحبت کنید استرس را در آن‌ها می‌بینید. ما ۲۴ ساعت شیفت هستیم. وقتی زنگ می‌خورد باید ظرف ۴۰ ثانیه در داخل ماشین باشیم و کمتر از سه دقیقه به محل حادثه برسیم. فکر کنید ساعت ۳ صبح است به یکباره زنگ به صدا در می‌آید و ما باید در کوتاه‌ترین زمان به محل حادثه برویم. درست است این شغل ماست، اما شغل ما در قانون سخت و زیان‌آور است، اما این قانون شامل حال ما نمی‌شود چرا که می‌گویند بیمه شما، بیمه شهرداری است نه تأمین اجتماعی.

این آتش‌نشان در خصوص مصائب شغل‌شان گفت: وقتی بر سر حادثه می‌رویم با صحنه‌های دردناکی روبه‌رو می‌شویم که مدت‌ها در ذهن‌مان می‌ماند و آسیب‌ها روحی و روانی جدی می‌بینیم خواسته ما فقط این است که ما را جزو مشاغل سخت حساب کنند و هیچ خواسته دیگری نداریم.

پایم در یکی از عملیات‌ها آسیب دید و نمی‌توانم از پله بالا بروم

یکی دیگر از آتش‌نشانان گفت: در جنوبی‌ترین نقطه شهر یک آپارتمان ۶۰ متری بدون آسانسور اجاره کرده‌ام. پایم در یکی از عملیات‌ها آسیب دید و نمی‌توانم از پله بالا بروم، اما چاره‌ای ندارم با پولی که از شهرداری می‌گیریم نمی‌توانم خانه بهتری اجاره کنم که حداقل آسانسور داشته باشد.

سهمیه یک لیتر شیری که در هفته می‌دادند را هم قطع کرده‌اند!

این آتش‌نشان که بیش از ۱۴ سال سابقه کار دارد، می‌گوید: حتی سهمیه یک لیتر شیری که در هفته می‌دادند را هم قطع کرده‌اند ما وقتی از عملیات باز می‌گردیم مخصوصاً عملیات‌هایی که دود در آن زیاد است، نیازمندیم که یک لیوان شیر بخوریم، اما سهمیه را قطع کردند.

وی افزود: قبلاً به ما لباس کار می‌دادند، اما حالا نمی‌دهند بعد از کلی اعتراض دو عدد شلوار به ما دادند که به قدری کیفیتش پایین است که آن سوی پارچه را می‌توان دید.

با ۱۶ سال سابقه ۹ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان حقوق می‌گیرم

یکی دیگر از آتش‌نشانان که ۱۶ سال سابقه دارد، می‌گوید: با این همه سابقه ۹ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان حقوق می‌گیرم. ما حتی اگر در حادثه جان خود را از دست بدهیم شهید محسوب نمی‌شویم. اگر بیرون تصادف کنیم و جان خود را از دست بدهیم حداقل ۴۰۰ میلیون تومان خانواده‌هایمان دیه می‌گیرند، اما اگر زیر آوار در حادثه بمانیم دیه ما کمتر از این است.

خدا پدر زاکانی را بیامرزد که وقتی آمد فرانشیز را حذف کرد

وی تأکید کرد: بیمه خدماتی شهرداری هم خوب نیست و شامل خیلی از خدمات نمی‌شود. باز هم خدا پدر زاکانی را بیامرزد که وقتی آمد فرانشیز را حذف کرد.

توقع زندگی در ولنجک نداریم، اما آنقدر حقوق بگیریم که بتوانیم خانه‌ای در داخل شهر اجاره کنیم

این آتش‌نشان گفت: ما گناه داریم خانواده‌های‌مان گناه دارند شرمنده زن و بچه‌هایمان هستیم ما نمی‌خواهیم در ولنجک زندگی کنیم، اما آنقدر حقوق بگیریم که بتوانیم خانه‌ای در داخل شهر اجاره کنیم. با بالا رفتن اجاره‌ها بسیاری از آتش‌نشانان از تهران خارج شده و به حاشیه شهر رفته‌اند و مجبورند روزانه مسیری زیادی طی کنند تا به محل کار برسند چاره‌ای نداریم، مجبوریم.

یکی دیگر از آتش‌نشانان از عدم ارتقا پست گله‌مند است و می‌گوید: شروط عجیب و غریبی می‌آورند اگر ما پست‌مان ارتقا پیدا کند حقوق‌مان افزایش می‌یابد.

برای ۲۴ ساعت تعطیل کاری ۲۲۰ هزار تومان می‌گیریم

وی افزود: چندی پیش گفتند میانگین دریافتی حقوق آتش‌نشانان ۱۱ میلیون تومان است‌ای کاش این میانگین را با حقوق مدیران ارشد حساب نمی‌کردند بلکه از فرمانده عملیات به پایین حساب می‌کردند. برخی از مدیران بین ۱۸ تا ۲۰ میلیون تومان می‌گیرند، اما فرمانده با ۲۰ سال سابقه ۱۱ میلیون می‌گیرد اگر از فرمانده به پایین حساب می‌کردند میانگین حدود ۹ میلیون تومان است.

این آتش‌نشان گفت: ما برای ۲۴ ساعت تعطیل کاری ۲۲۰ هزار تومان می‌گیریم.

در وقت استراحت مسافرکشی می‌کنیم

وی در ادامه گفت: ما ۲۴ ساعت کار می‌کنیم ۴۸ ساعت باید استراحت کنیم، اما بسیاری از آتش‌نشانان برای آنکه زندگی‌شان تأمین شود در آن ۴۸ ساعت به جای استراحت در اسنپ کار می‌کنند چرا که باید هزینه‌های زندگی‌شان را تأمین کنند. ما خواهش‌مان از مسئولین این است که به وضعیت معیشت و بیمه آتش‌نشانان توجه ویژه‌ای کنند.

خبرنگار از مدیرعامل سازمان آتش‌نشانی شهرداری تهران پیگیر آخرین وضعیت بیمه آتش‌نشان‌ها شد. داوری در این باره گفت که لایحه‌ای به مجلس رفته است، اما چون فوریت نداشته در نوبت بررسی است، اما پیگیری‌های لازم انجام می‌شود.

همچنین شهردار تهران در این مدت کوتاهی که سکان اداره شهر را بر عهده گرفته تاکید داشته که باید به وضعیت معیشتی آتش‌نشانی رسیدگی شود در این زمینه کارگروهی هم تشکیل شده و قرار است تصمیمات جدیدی گرفته شود.
منبع: فارس
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار