کد خبر: 1076604
تاریخ انتشار: ۰۱ بهمن ۱۴۰۰ - ۲۲:۳۰
علیرضا سزاوار

سازمان حفاظت محیط‌زیست از احصای ۲۰ آلاینده اصلی کشور با همکاری دانشگاه‌های برتر خبر داده‌است. تاکنون این سازمان برای ۱۲ آلاینده با دانشگاه‌های برجسته کشور وارد مذاکره شده تا ضوابط و حدود مجاز آلاینده‌ها را مشخص کند. در نهایت بر اساس نتایج این همکاری، اقداماتی انجام خواهد شد تا صنایع آلاینده به صنعت پاک تبدیل شوند.

هر ساله بودجه‌ای از طریق عوارض آلایندگی در اختیار سازمان حفاظت محیط‌زیست قرار می‌گیرد. این سازمان با توجه به این بودجه می‌تواند تمام صنایع آلاینده را پایش کند. پایش صنایع موجب می‌شود که صنایع آلاینده شناسایی و برای رفع و اصلاح آلایندگی این صنایع اقدام شود.
پای مدیریت شهری هم در میان است
وجود صنایع و کارگاه‌های آلاینده در حاشیه شهر‌ها یکی از مشکلات بزرگ کلانشهر‌های کشور به حساب می‌آید. مقابله با این منابع آلاینده، یکی از چالش‌های مهم سازمان محیط‌زیست و حتی مدیریت شهری است. مقابله با مشاغل آلاینده برای مدیریت شهری آنقدر با اهمیت است که بند ۲۰ ماده ۵۵ قانون شهرداری‌ها به این موضوع اختصاص یافته‌است. این قانون بر جلوگیری از ایجاد، تأسیس و ادامه فعالیت هر گونه مکانی که به نحوی موجب بروز مزاحمت برای ساکنان یا مخالف اصول بهداشت در شهر‌ها باشد، تأکید کرده‌است. طبق همین ماده قانونی، شهرداری موظف شده تا شر کارخانه‌ها، کارگاه‌ها و مشاغلی که سلامت مردم را به خطر می‌اندازند، از سر شهر کم کند.
پایش فقط ۷ درصد صنایع!
در قانون مالیات هم آمده‌است که واحد‌های آلاینده یک درصد از فروش خود را به عنوان عوارض آلایندگی و جریمه پرداخت کنند تا در اختیار محیط‌زیست قرار گیرد. این رقم سالانه حدود ۳ تا ۴ هزار میلیارد تومان می‌شود. آبان ماه سال گذشته، رئیس وقت سازمان محیط‌زیست با حضور در برنامه پایش سیما افشا کرد که این سازمان بر اساس بودجه‌ای که از طریق عوارض آلایندگی باید در اختیار داشته باشد، می‌تواند تمام صنایع آلاینده را پایش کند، اما فقط حدود ۷ درصد صنایع پایش می‌شوند.
اشاره عیسی کلانتری به بودجه‌ای است که در اختیار دستگاه‌هایی از جمله استانداری‌ها قرار می‌گیرد تا برای بهبود وضعیت محیط‌زیست استان‌ها هزینه شود. وی مدعی بود «تاکنون یک ریال برای محیط‌زیست از این محل هزینه نشده است.» اکنون در رویکردی جدید، سازمان حفاظت محیط‌زیست از پیش‌بینی هزار میلیارد تومان اعتبار برای تبدیل صنایع آلاینده کشور به صنایع پاک خبر داده‌است.
وضعیت برخی شهر‌ها بدتر شده
در همین خصوص معاون محیط‌زیست انسانی سازمان حفاظت محیط‌زیست هوای پاک را یک حق عامه خواند و بر عزم دولت سیزدهم در برخورداری عموم مردم از این حق تأکید کرد.
به گزارش تارنمای سازمان محیط‌زیست، مسعود تجریشی با مقایسه وضعیت هوای چندین شهر شاخص کشور در سه سال گذشته گفت: نمی‌توان گفت هوای تهران در این بازه زمانی بهتر یا بدتر شده‌است، اما در برخی شهر‌ها همچون اراک و کرج وضعیت نه‌تن‌ها بهبود نیافته، بلکه بدتر هم شده‌است. بنابراین باید وضعیت هوای این شهر‌ها مورد توجه جدی قرار بگیرد. وی با اشاره به طراحی سامانه‌ای برای ارزیابی عملکرد دستگاه‌های مختلف اجرایی در اجرای قانون هوای پاک گفت: ما شاخص‌هایی برای ارزیابی عملکرد دستگاه‌های اجرایی تدوین کردیم که دستگاه‌ها می‌توانند با لحاظ کردن آن‌ها به بررسی عملکرد خود بپردازند. معاون محیط‌زیست انسانی سازمان محیط‌زیست در ادامه خاطر نشان کرد: ما یک قرارداد مادر با دانشگاه‌های برتر کشور منعقد کردیم و از آن‌ها خواستیم با انجام مطالعاتی مشخص کنند چه فعالیت‌هایی چه نوع آلایندگی تولید می‌کنند و هر یک از این آلاینده‌ها چه سهمی از آلودگی هوا در فصول مختلف سال دارند.
منابع آلاینده ثابت و متحرک
تجریشی با اشاره به برگزاری جلساتی با وزارت کشور برای اجرای قانون هوای پاک تصریح کرد: ماحصل این جلسات، ۶۲ اقدامی است که باید برای ارتقای کیفیت هوا انجام شود. از این تعداد، ۲۷ اقدام مربوط به منابع آلاینده متحرک است که مقرر شد وزارت کشور با تشکیل یک قرارگاه به دنبال تأمین منابع مالی آن باشد و سازمان محیط‌زیست نیز بر حسن اجرای این اقدامات نظارت کند. در مورد منابع آلاینده ثابت هم سامانه جامعی طراحی کردیم که در آن ۱۶۰ هزار صنعت، خدمت و معدن دیده شده‌است. معاون سازمان حفاظت محیط‌زیست از احصای ۲۰ آلاینده اصلی کشور با همکاری دانشگاه برتر ایران خبر داد و گفت: تاکنون برای ۱۲ آلاینده با این دانشگاه‌ها وارد مذاکره شدیم. دانشگاه‌ها حدود مجاز آلاینده‌ها را تعیین و مشخص می‌کنند چه اقداماتی برای صنایع باید انجام شود که به صنعت پاک تبدیل شوند.
تجریشی ادامه داد: پول لازم برای رفع آلایندگی صنایع از صندوق ملی محیط‌زیست تأمین خواهد شد و برای این منظور هزار میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده‌است. گفتنی است ۸۵ درصد صنایع آلاینده کشور مشکل تصفیه‌خانه دارند. بیش از ۱۰۰ هزار صنعت در کشور وجود دارد که برای نظارت و پایش این واحد‌ها حتماً باید هماهنگی و همکاری محیط‌زیست و مدیریت شهری وجود داشته باشد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار