کد خبر: 1077221
تاریخ انتشار: ۰۶ بهمن ۱۴۰۰ - ۲۲:۳۰
۷ هزار، ۹ هزار و نزدیک به ۱۲ هزار؛ این روند رشد آمار ابتلا‌های جدید به کرونا در سه روز اخیر است. نگاه گذرا به همین آمار‌ها هم خود گواهی بر آغاز موج تازه‌ای از پاندمی در کشور است.
زهرا چیذری

۷ هزار، ۹ هزار و نزدیک به ۱۲ هزار؛ این روند رشد آمار ابتلا‌های جدید به کرونا در سه روز اخیر است. نگاه گذرا به همین آمار‌ها هم خود گواهی بر آغاز موج تازه‌ای از پاندمی در کشور است. علاوه بر این، روز گذشته بعد از ۴۷ روز با قرمز شدن اردکان یزد، رنگ قرمز به نقشه کرونایی کشور بازگشت و با شیب تند افزایش ابتلا‌های تازه، سرعت قرمز شدن شهر‌های کشور نیز افزایش خواهد یافت. آنطور که دبیر کمیته اپیدمیولوژی و پژوهش کمیته علمی کشوری مقابله با کووید۱۹ خبر داده است، فعلاً در شاخه بالا رونده موج اومیکرون قرار داریم و بروز مجدد مرگ‌های سه رقمی کرونایی دور از انتظار نیست. به خصوص اینکه بازگشایی تالار‌های پذیرایی، سالن‌های سینما و تئاتر و بسیار از مشاغلی از این دست و فعالیت آن‌ها با ظرفیت صد‌درصدی می‌تواند سرعت گرفتاری کشور را در قله پیک ششم بیشتر کند. بر این اساس حتی اگر این بازگشایی‌ها همین امروز هم متوقف و تعطیل شوند، تا نیمه بهمن ماه نه‌تن‌ها کاهش سرعت بیماری را نمی‌بینیم، بلکه افزایش سرعت ابتلا به بیماری را هم شاهد خواهیم بود. بازگشت محدودیت‌ها در اوج قله شیوع راهگشا نخواهد بود و امروز زمان تصمیم‌گیری مناسب برای مواجهه با موج ششم کروناست.

اومیکرون مهمان ناخوانده این روز‌های کشور است و کم‌کم با افزایش قابل‌توجه آمار ابتلا‌های روزانه خودنمایی می‌کند. اینکه اومیکرون می‌تواند پایان کرونا باشد یا کشندگی کمتری نسبت به گونه‌های قبلی دارد یا خیر در حد یک نظریه تأیید نشده‌است و هشدار‌های سازمان جهانی بهداشت این نظریه را تأیید نمی‌کند. حتی ابتلای قبلی به کرونا هم نمی‌تواند مانع انتقال اومیکرون شود. مطالعات در انگلیس نشان داد دو سوم افرادی که به سویه اومیکرون آلوده شده‌اند می‌گویند که قبلاً سابقه ابتلا به کووید ۱۹ را داشته‌اند. با وجود این‌ها شاید تنها امیدواری برای عبوری کم‌خطرتر از این موج تازه گستر واکسیناسیون در کشور باشد. در عین حال مسعود یونسیان، دبیر کمیته اپیدمیولوژی و پژوهش کمیته علمی کشوری مقابله با کووید۱۹ با هشدار نسبت به روند افزایشی ابتلا به کرونا در کشور و شدت گرفتن آن در چند روز اخیر می‌گوید: «فعلاً در شاخه بالا رونده موج اومیکرون قرار داریم و بروز مجدد مرگ‌های سه رقمی کرونایی دور از انتظار نیست.»

غلبه اومیکرون
یونسیان با اشاره به غلبه اومیکرون در کشور، قرار گرفتن در شاخه بالا رونده موج این سویه و خطر افزایش بستری و مرگ‌ومیر ناشی از آن، می‌افزاید: «در حال حاضر بیش از ۵۰ درصد موارد کرونایی که در کشور در حال گردش است، از سویه اومیکرون بوده و می‌توان گفت که اومیکرون در کشور غالب شده‌است. در عین حال در کل دنیا ۷۲ درصد موارد ابتلا به کرونایی که بررسی شده، اومیکرون بوده و طبیعی است که کشور ما هم مستثنی نباشد، بنابراین اومیکرون در دنیا غالب شده و در کشور ما هم طبیعتاً به ویروس غالب بدل شده‌است.» وی با بیان اینکه طی دو هفته گذشته یعنی از نیمه دی ماه روزانه افزایش موارد جدید کرونا را داشتیم که حدوداً روزی ۱۰ تا ۱۲ درصد افزایش نسبت به روز قبلش را شاهد بودیم، در عین حال درباره معیار‌های رنگ‌بندی کرونایی شهرها می‌گوید: «باید در رنگ‌بندی تغییراتی ایجاد شود. شاخص رنگ‌بندی کرونایی فعلی ممکن است دیر به ما هشدار دهد، اما نکته مثبتش این است، هشداری که می‌دهد، کاذب نیست. بر این اساس وقتی که این شاخص اعلام می‌کند رنگ‌بندی کشور تغییر کرده، به این معناست که واقعاً تغییر کرده‌است. با این حال تمایل بر این است شاخصی داشته باشیم که زودتر از آن که بستری‌ها افزایش یابد، بر اساس تعداد موارد سرپایی به ما هشدار بدهد.»

لزوم تزریق واکسن برای مهار بیماری
یونسیان با تأکید بر لزوم تکمیل واکسیناسیون علیه کرونا در کشور می‌افزاید: «در حال حاضر باید برای یافتن و متقاعد کردن افرادی که هنوز از تزریق واکسن امتناع می‌کنند، اقدام کنیم و با کسانی که علیه واکسیناسیون فعالیت می‌کنند، برخورد قانونی شود.»
وی با بیان اینکه وضعیت انجام دو دوز واکسیناسیون در کشور، مناسب نیست، می‌گوید: «تن‌ها ۶۴ درصد بالای ۱۲ ساله‌ها دو دوز واکسن زده‌اند و هنوز تمام افراد واجد شرایط تزریق واکسن، واکسن کرونا تزریق نکرده‌اند. البته ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام کرده‌است که جمعیت زیر ۱۲ سال هم می‌توانند واکسن کرونا تزریق کنند، اما تا زمانی که این جمعیت به واکسن دسترسی پیدا کرده و دوز اول و سپس دوز دوم را تزریق کنند و بعد دو هفته از آن بگذرد، زمان‌بر است.»
از نگاه وی باید سراغ افراد واجد شرایط رفت، چراکه تزریق دو دوز واکسن کرونا در افراد بالای ۱۲ سال نیز هنوز به ۸۰ درصد نرسیده‌است.

افزایش سرعت ابتلا به کووید۱۹ در نیمه بهمن ماه
یونسیان درباره بازگشایی‌های انجام‌شده در تالار‌های پذیرایی، سالن‌های سینما و تئاتر که بعضاً با ظرفیت صددرصدی فعالیت می‌کنند، نیز اینگونه توضیح می‌دهد: «دو هفته دیگر تأثیر بازگشایی‌ها را می‌بینیم. قطعاً این بازگشایی‌ها اثرات نامطلوبی خواهند داشت و تردیدی در این زمینه وجود ندارد. حتی اگر این بازگشایی‌ها همین امروز هم متوقف و تعطیل شوند، تا نیمه بهمن ماه نتیجه آنچه را که در یک ماه گذشته تاکنون انجام داده‌ایم، خواهیم دید. این بازگشایی‌ها منجر به این می‌شوند که در نیمه دوم بهمن ماه نه‌تن‌ها کاهش سرعت بیماری را نبینیم، بلکه افزایش سرعت ابتلا به بیماری را هم شاهد باشیم. متأسفانه زمانی به محدود کردن بازگشایی‌ها فکر می‌کنیم که در اوج قله قرار گرفته‌ایم. آن زمان خیلی دیر است و هر تصمیمی که قرار است بگیریم، امروز و اکنون وقتش است.» وی تأکید می‌کند: «زمانی که تخت‌های بیمارستان‌ها و آی‌سی‌یو‌های ما پر شدند، کمبود دارو، سرم و اکسیژن پیدا کردیم، آن زمان برای تصمیم‌گیری خیلی دیر است. علاج واقعه پیش از وقوع باید کرد.» از نگاه یونسیان باید در بازگشایی‌ها اولویت‌بندی داشته‌باشیم که با دو ملاک انجام شود؛ اول اینکه چه تأثیری بر روند اپیدمی دارد و دوم چه تأثیری بر روند فعالیت‌های اجتماعی و اقتصادی جامعه دارد.

احتمال وقوع مرگ‌های ۳ رقمی
وی درباره شرایط پیک ششم با کرونای اومیکرون تأکید می‌کند: «مرگ سه رقمی را اصلاً دور از ذهن نمی‌بینم. البته انتظار بروز شدت موج پنجم را نداریم. زیرا اومیکرون مقداری شدت خفیف‌تری دارد، اما مرگ سه رقمی از رگ گردن به ما نزدیک‌تر است. رئیس بیمارستان حضرت رسول (ص) اعلام کردند که بسیاری از بخش‌های آی سی یو کرونا را تعطیل کرده‌بودیم، اما اکنون دوباره پر شده و این ابتدای شروع موج است. فعلاً در شاخه بالارونده قرار داریم و تعداد مواردمان به صورت تصاعدی افزایش می‌یابد. روزی می‌رسد که تخت‌هایمان پر شوند، وقتی تخت‌هایمان پر شوند، کمبود پرسنل، دارو و تجهیزات و اکسیژن پیدا کردیم، طبیعی است که آن زمان درمان هم بدتر شده و سه رقمی شدن مرگ‌ها هم خیلی دور از ذهن نیست. بنابراین اصلاً دل‌مان را خوش نکنیم که اومیکرون خفیف است و این هشدار هر روز از سوی مراجع بین‌المللی علمی اعلام می‌شود، اما متأسفانه ما تا زمانی که سیل در خانه‌مان نیاید، جدی نمی‌گیریم.»

احتمال بازگشت محدودیت‌ها
حالا عیسی فرهادی، فرماندار تهران و فرمانده قرارگاه عملیاتی مبارزه با کرونا از احتمال بازگشت محدودیت‌های کرونایی با توجه به روند افزایشی مبتلایان به سویه اومیکرون خبر می‌دهد. فرمانده قرارگاه عملیات مبارزه با کرونا با تأکید بر اینکه یک شهر در وضعیت قرمز کرونا و حدود هشت شهر در وضعیت نارنجی به سر می‌برند، می‌گوید: «با توجه به بازگشت رنگ قرمز و نارنجی به نقشه کشور و افزایش مراجعان مبتلایان به اومیکرون به مراکز درمانی هر لحظه امکان تغییر رنگ‌بندی و وضعیت شهرستان تهران محتمل بوده که ضمن نظارت‌های دستگاه‌های ذیربط همکاری شهروندان جهت رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی و تکمیل واکسیناسیون را می‌طلبد.»

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار