کد خبر: 1089291
تاریخ انتشار: ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۲۲:۳۰
تنش میان مسکو و امریکا بر سر جنگ اوکراین به موضوع امنیت غذایی رسیده و وزیر خارجه امریکا در جریان نشست شورای امنیت سازمان ملل به شدت از روسیه انتقاد کرده است. واشنگتن در حالی از مسکو انتقاد می‌کند که سنا با تصویب کمک ۴۰ میلیارد دلاری برای اوکراین، عملاً در آتش جنگ می‌دمد.

دامنه جنگی که از ۲۴ فوریه (پنجم اسفند‌ماه) از نقاط شرقی اوکراین آغاز شد، روز به روز گسترده‌تر می‌شود. میکولا سولسکی، وزیر سیاست کشاورزی و مواد غذایی اوکراین به خبرگزاری تاس گفت: «جامعه جهانی باید امسال برای افزایش قیمت گندم به ۷۰۰ دلار به ازای هر تن آماده شود که در مقایسه با قیمت کنونی ۴۳۰ دلار، ۴۰درصد افزایش را نشان می‌دهد.» سولسکی با اشاره به اینکه چنین وضعیتی برای کشور‌های آسیایی و آفریقایی بحران‌زا خواهد بود، هشدار داد: «برداشت محصول امسال اوکراین احتمالاً بسیار کمتر از سال ۲۰۲۱ خواهد بود.» شواهد نشان می‌دهد ابعاد امنیت غذایی، نه فقط چالشی منطقه‌ای و بنا بر آنچه وزیر اوکراینی گفته، متوجه کشور‌های آسیایی و آفریقایی است، بلکه در حال تبدیل شدن به چالشی سیاسی در بعد جهانی است تا جایی که پای شورای امنیت نیز به میان آمده است.
کمبود در سایه تحریم
آنتونی بلینکن روز پنج شنبه در نشستی، در این نهاد بین‌المللی، روسیه را به گروگان گرفتن امنیت غذایی جهان برای فشار بر اوکراین متهم کرد. وی در این نشست که در پی درخواست واشنگتن برگزار شد و بلینکن هم ریاست آن را برعهده داشت، گفت: «جنگ تجارت و حمل و نقل دریایی منطقه وسیعی از دریای سیاه را متوقف و ناوبری در منطقه را ناامن کرده، صادرات محصولات کشاورزی اوکراین را گیر انداخته و زنجیره تأمین مواد غذایی در جهان را به خطر انداخته است. در نتیجه اقدامات دولت روسیه، حدود ۲۰ میلیون تن غلات در سیلو‌های اوکراین بدون استفاده مانده که باعث کاهش عرضه جهانی مواد غذایی و سر به فلک کشیدن قیمت‌ها می‌شود و افراد بیشتری در سراسر جهان با ناامنی غذایی مواجه خواهند شد.» وزیر خارجه امریکا که کشورش سردمدار حجم بالایی از تحریم‌ها علیه روسیه است، افزود: «این مسئله در زمانی اتفاق افتاده که گرسنگی در جهان پیش از این با تغییرات آب و هوایی و بیماری کووید-۱۹ تشدید شده بود و اکنون بدتر نیز شده است. از آغاز حمله روسیه به اوکراین، این کشور تلاش کرده دسترسی به دریای سیاه و دریای آزوف را تحت کنترل و بنادر اوکراین را مسدود کند که امریکا آن را تلاشی عمدی برای جلوگیری از عبور و مرور دریایی و حمل و نقل دریایی می‌داند.» واسیلی نبنزیام نماینده دائم روسیه در سازمان ملل و آناتولی آنتونوف سفیر روسیه در امریکا، در این نشست که به دعوای لفظی او با بلینکن کشیده شد، این اتهام امریکا به شدت رد کردند. آنتونوف گفت: «بحران غذایی پس از موجی از تحریم‌های یکجانبه و غیرقانونی ضدروسیه که اعتبار دولت‌های غربی را به دلیل غیرقابل پیش‌بینی بودن اقداماتشان تضعیف کرد و همچنین زنجیره‌های تأمین را شکست و جریان‌های مالی بین‌المللی را قطع کرد، تشدید شد.» این دیپلمات روس در ادامه با اشاره به اینکه اظهارات کشور‌های غربی مبنی بر اینکه ممنوعیت آن‌ها شامل عرضه مواد غذایی و کود‌ها نمی‌شود فریب است، گفت: «زیرا تحریم‌ها در حوزه‌های مالی و حمل و نقل به‌طور مستقیم بر وضعیت بازار‌های جهانی مواد غذایی تأثیر می‌گذارد.» در میان تنش لفظی میان واشنگتن – مسکو، مجید تخت روانچی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل روز پنج‌شنبه ضمن اشاره به تأثیر چنین بحرانی بر تمام جهان، در حمایت از اقدامات سازمان ملل برای حل بحران پیش‌رو گفت: «ناامنی غذایی، تغییرات آب و هوایی، همه‌گیری کووید ۱۹ و اثرات منفی مخاصمات بین‌المللی مختلف، همگی بر بسیاری از کشور‌ها از جمله ایران که بیش از چهار دهه از تحریم‌های امریکا رنج می‌برد، تأثیر گذاشته است.» اروپا هم از ترکش‌های جنگ اوکراین بی‌نصیب نمانده است. پیش‌بینی می‌شود نرخ تورم در کل اتحادیه اروپا طی سال جاری به ۸/۶ درصد برسد، حتی نرخ تورم در انگلیس که دیگر عضو اتحادیه اروپا نیست هم به ۹ درصد رسیده است. این رقم بالاترین میزان تورم در این کشور از سال ۱۹۸۲ تاکنون است. روسیه نیز با تورم ۸/۱۷ درصدی روبه‌رو است.
غله در برابر سلاح
اخبار تورم و بحران مواد غذایی در حالی به جهانیان مخابره می‌شود که تجارت سلاح همچنان روی میز سردمداران قرار دارد. مطرح شدن قراردادی با اوکراین از جانب کشور‌های غربی در جریان نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد که در جریان آن موضوع معاوضه غلات با سلاح به میان آمده، از جمله همین موارد است. دیمیتری پولیانسکی، معاون اول نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد در کانال تلگرامش به چنین طرحی اشاره کرد و نوشت: «ما از همکاران غربی خود خواستیم که علناً چنین قراردادی را رد کنند، قراردادی که امروزه بسیاری از کارشناسان آن را درست می‌پندارند. البته هیچ‌کس این کار را نکرد. همانطور که هیچ‌کس توضیح نداد که چگونه تحویل این غلات امنیت غذایی جهانی را که کشور‌های غربی صرفاً به‌طور شفاهی نگران آن هستند، تسهیل می‌کند.» در سنای امریکا هم تحرکات قابل توجهی برای حمایت تسلیحاتی صورت گرفته است. سنا تقریباً ۴۰میلیارد دلار کمک تازه به اوکراین را تصویب کرده که بزرگ‌ترین بسته کمکی برای این کشور از زمان حمله روسیه است. این بسته که با ۸۶ رأی مثبت در مقابل ۱۱ رأی مخالف تصویب شد، شامل کمک‌های نظامی، اقتصادی و انسان‌دوستانه می‌شود. به این ترتیب مجموع کمک‌های امریکا در طول این جنگ به حدود ۵۴میلیارد دلار می‌رسد. این بسته که در نهایت جو بایدن، رئیس‌جمهور امریکا باید آن را امضا کند، شامل ۶ میلیارد دلار کمک امنیتی از جمله برای آموزش، تجهیزات، تسلیحات و پشتیبانی و ۹میلیارد دلار برای حمایت اقتصادی از اوکراین می‌شود. ۵ میلیارد دلار آن هم صرف کمک به حل مشکل ناامنی غذایی در جهان خواهد شد. این لایحه در مرحله نهایی باید به امضای جو بایدن، رئیس‌جمهور امریکا برسد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار