کد خبر: 1092502
تاریخ انتشار: ۲۳ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۱:۲۴

کاربرد عصاره های گیاهی در درمان بیماری ها و صنعت

رپورتاژ آگهی/ علی رقم پیشرفت های بزرگی که صنعت تولید داروهای شیمیایی صورت گرفته است اما همچنان داروهای گیاهی جایگاه خود را به عنوان ترکیباتی اثر بخش در درمان بیماری ها حفظ نموده اند. طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی امروزه بیش از 80 درصد مردم جهان همچنان برای درمان بیماری های خود از ترکیبات گیاهی استفاده می کنند. لذا در این مقاله سعی داریم به معرفی لیست عصاره های گیاهی که در درمان بیماری ها موثر است بپردازیم.

عصاره آویشن

عصاره آویشن دارای ترکیبات فلاونوئیدی و مونوترپنی است. این ترکیبات اثرات ضدتشنجی، ضدالتهاب و ضدسرفه از خود نشان می‌دهند. عصاره آویشن در طب سنتی جایگاه منحصر به فردی داشته و از آن برای درمان سرماخوردگی و التهاب دستگاه تنفسی استفاده می‌شود. خواص دارویی این گیاه به وجود ترکیبات موثره آن نسبت داده می‌شوند. به همین دلیل طرز تهیه عصاره آویشن، روش استخراج عصاره و عوامل موثر بر استخراج عصاره اهمیت زیادی دارد.

عصاره بابونه

گیاه بابونه با نام علمی Matricaria chamomilla، یک گیاه دارویی شناخته شده از خانواده Asteraceae است. بابونه گیاهی یکساله است که بومی جنوب و شرق اروپا و شمال و غرب آسیا بوده و امروزه به طور گسترده در سراسر جهان تولید می شود. عصاره بابونه در کشورهای مختلف برای درمان برخی از بیماری ها از جمله اختلالات گوارشی، سرماخوردگی، اختلالات کبدی، مشکلات عصبی و تنفسی استفاده می شود. همچنین گزارش شده است که عصاره این گیاه می تواند انسان را در برابر درد و عفونت مقاوم کرده و همچنین بیماریهای پوستی، چشمی و دهانی را درمان کند. 

کاربرد عصاره های گیاهی در درمان بیماری ها و صنعت

عصاره چای سبز

چای سبز با داشتن ترکیبات موثره فراوان، ترکیبات آنتی اکسیدانی و پلی فنول ها مانع از عملکرد عوامل ایجاد کننده سرطان می شوند. ترکیبات موثره چای سبز با محافظت DNA سلول های انسان مانع از ایجاد چرخه سلولی معیوب در سلول های انسان شده و باعث ممانعت از سرطان می شوند.

مصرف عصاره چای سبز که حاوی کاتچین بالایی است سبب کاهش چربی بدن و کاهش کلسترول خون شده و در نتیجه باعث کاهش وزن بدن و ممانعت از بیماری های قلبی و عروقی می شود. در مطالعه ای که توسط ذوالفقاری و همکاران انجام شد، مشخص شد که مصرف همزمان عصاره چای سبز و تمرینات هوازی می تواند فشار خون را در زنان دارای اضافه وزن کاهش دهد.

عصاره عشقه

از جمله خواص گیاه عشقه در طب سنتی و مدرن، برای درمان سرفه بوده است. به همین دلیل مطالعاتی روی اثر عصاره عشقه بر آسم مزمن و شش حیوانات مدل انجام شد. نتایج بررسی محققان بر مسیر هوایی و شش موش هایی که عصاره گیاه عشقه دریافت کرده بودند نشان داد که عصاره این گیاه می تواند ضخامت غشای اپی تلیوم را افزایش داده و به تنفس کمک کند.

همچنین عصاره گیاه عشقه از دیرباز به عنوان عاملی برای دفع انگل مورد استفاده قرار می گرفته است. این ادعای پیشینیان با انجام تحقیقات علمی نوین روی عصاره این گیاه تایید شده است.

عصاره چای ترش

چای ترش به طور گسترده در مرکز و غرب آفریقا و همچنین جنوب شرق آسیا رشد می کند. در سراسر جهان از گل این گیاه برای تهیه نوشیدنی سرد یا نوشیدنی گرم استفاده می کنند. همچنین عصاره این گیاه از قدیم الایام و در طب سنتی برای رفع مشکلاتی چون فشار خون بالا، بیماری های کبدی و تب استفاده می شده است.

کاربرد عصاره های گیاهی در درمان بیماری ها و صنعت

اخیراً مطالعات روی عصاره آبی چای ترش نشان داده است که این عصاره در صورت تزریق داخل وریدی می تواند فشار خون را به صورت وابسته به دوز کاهش دهد. گفته می شود اثر کاهندگی فشار خون این عصاره می تواند در نتیجه مکانیسم کولینرژیک (وابسته به سیستم عصبی) و/یا هیستامینرژیک باشد. همچنین یک اثر محافظت کننده قلبی نیز به عصاره چای ترش نسبت داده می شود که در نتیجه ی وجود ترکیبات موثره ای چون فلاون ها، فلاونوئیدها و آنتوسیانین ها است.

عصاره گل ساعتی

بی خوابی یا اختلال در خواب به معنی مشکل در به خواب رفتن یا خوابیدن پیوسته است. در نتیجه این اختلال، خواب فرد کوتاه بوده و عمیق نمی شود. اختلال درکیفیت و کمیت خواب یا بی خوابی مزمن سبب مشکلاتی چون سردرد، افسردگی، اختلالات اضطرابی و.. می شود. عصاره گیاه ساعتی از دیرباز و به طور سنتی برای درمان اختلالات خواب استفاده می شده است.

 همچنین مطالعات بالینی اخیر نیز تاثیر آن را در درمان اختلال خواب نشان داده اند. برای مثال در مطالعه ای که روی دو گروه 41 نفره انجام شد، به یک گروه روزانه یک فنجان چای گل ساعتی و به گروه دوم دارونما داده شد. نتایج نهایی پس از یک هفته مصرف نشان داد کیفیت خواب گروهی که عصاره گل ساعتی مصرف کرده بودند به صورت قابل توجهی بالاتر از گروه دارونما بود.

عصاره کنگرفرنگی

کبد آسیب پذیرترین اندام بدن در برابر ترکیبات سمی است چرا که تمامی ترکیبات سمی وارد شده به بدن برای تجزیه و بی اثر شدن باید وارد کبد شوند. یک بررسی که روی 417 بیمار مبتلا به اختلالات متابولیکی حاد یا مزمن کبد نشان داد که مصرف عصاره کنگر فرنگی به میزان روزانه 320 میلی گرم می تواند ترشح صفرا را افزایش داده و سبب بهبود عملکرد این ارگان شود. از بین ترکیبات موثره موجود در عصاره کنگر فرنگی، سنارین بیش از سایر ترکیبات از خود فعالیت محافظت کننده کبدی نشان می دهد.

مطالعات نشان می دهند که عصاره گیاه کنگر فرنگی می تواند ترشح صفرا را در سلول های کبد موش افزایش دهد. در مطالعاتی که روی مصرف کنگر فرنگی و صفرا انجام شد مشخص گردید که پس از یک دوره درمان با عصاره این گیاه، میزان ترشحات صفرا افزایش قابل توجهی می یابند. افزایش ترشح صفرا می تواند سبب خروج سریعتر ترکیبات سمی از بدن شده و بدین طریق از کبد محافظت کند.

غلظت بالای سینارین در کنگر فرنگی نه تنها بر کلسترول تأثیر می گذارد، بلکه می تواند به سلامت دستگاه گوارش نیز کمک کند. سینارین به عنوان محرک تولید صفرا شناخته می شود که باعث هضم چربی ها و جذب ویتامین ها از غذا می شود.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار