کد خبر: 1093376
تاریخ انتشار: ۲۸ خرداد ۱۴۰۱ - ۲۲:۳۰
نگاهی به ابعاد جهانی شدن سرود «سلام فرمانده»
سرود سلام فرمانده طی چند وقتی که از انتشار آن گذشته باعث خیزش و ایجاد تکاپوی انگیزشی در بین کودکان و نوجوانان و بسیاری از «مهدیاران» کشور‌های جهان از جنوب شرقی آسیا تا جمهوری‌های آسیای میانه، از قاره اقیانوسیه و استرالیا تا غرب آسیا وکشور‌های قاره آفریقا و حتی اروپایی شده است.
مصطفی شاه کرمی

سرود سلام فرمانده طی چند وقتی که از انتشار آن گذشته باعث خیزش و ایجاد تکاپوی انگیزشی در بین کودکان و نوجوانان و بسیاری از «مهدیاران» کشور‌های جهان از جنوب شرقی آسیا تا جمهوری‌های آسیای میانه، از قاره اقیانوسیه و استرالیا تا غرب آسیا وکشور‌های قاره آفریقا و حتی اروپایی شده است.
گرایش کودکان برای مشارکت در امری که به مسئله منجی آخرالزمان می‌پردازد نه تنها مسئله‌ای محوری در بین همه ادیان الهی است بلکه نوعی نیاز فطری برای بشر است که موجب زنده نگه داشتن امید به آینده در بین نسل‌های متوالی است.
سرود سلام فرمانده، فراگیر‌ترین آهنگ و تم موسیقایی است که در آن از «منجی آخرالزمان» به عنوان شاخص‌ترین عنصر و فصل مشترک همه ادیان الهی بعد از مسئله تصدیق وجود خدا، صحبت شده و اینگونه در سرتاسر عالم و به زبان‌های مختلف بازآفرینی شده است. قطعاً ابوذر روحی روزی که مشغول ساخت ملودی و آهنگ این سرود بود فکرش را هم نمی‌کرد که در عرض گذشت کمتر از یک ماه از پخش آن در شبکه‌های تلویزیون، در چنین گستره عجیب و وسیعی از عالم تکرار و همه گیر شود تا جایی که تبدیل به سیبل هجمه و حمله شبکه‌های معاند فارسی زبان و گروه‌های خدا ناباور و حتی برخی فعالان موسوم به انجمن حجتیه شود.
سلام به فرمانده از ایران تا کشور‌های جهان
همه‌گیر شدن این سرود که امروز به اثری بین‌المللی و جهانی تبدیل شده با ورودش به صفوف دانش آموزان از مدارس شروع شد، بعد از آن شهر به شهر گسترش پیدا کرد و تبدیل به دال مرکزی و فرهنگی گروه‌های منجی‌گرا و امام زمانی شد. درهم تنیدگی و آمیختگی لحن حماسی سرود با حرکات فیزیکی و مشارکت فعالانه در اجرا، متن هویت بخش شعر به شخصیت دهه نودی‌ها و محتوای آرمانی و اعتلاطلب برآمده از فرهنگ مهدویت، از زیرمتن‌های جذاب این سرود است که در جلب نظر کودکان و نوجوانان که ذاتاً قرابت فطری بیشتری با پاکی و سلامت نفس دارند، مؤثر واقع شد.
همزمان با بیشتر شدن گستره و دامنه بازخوانی این سرود در بین شهر‌ها و استان‌های کشورمان، «سلام فرمانده» در حال پیمودن و گذشتن از مرز‌های جغرافیایی کشور‌ها و قاره‌های مختلف جهان است. این همه‌گیری هیچ مانعی بر سر راه خودش نمی‌بیند چه اینکه مردم بسیاری از کشور‌های مسلمان و حتی مسلمانان ساکن در کشور‌های غیر اسلامی به بازآفرینی و بازخوانی آن اقدام کرده‌اند. مثلاً برخی از کودکان نیجریه‌ای با وجود فشار‌هایی که بر مسلمانان این کشور وارد می‌شود، سرود سلام فرمانده را با در دست داشتن تصاویری از امام خمینی (ره) و همچنین شیخ زکزاکی، رهبر جنبش اسلامی این کشور به زبان هوسا در حسینیه کانو نیجریه خواندند.
همچنین انتشار ویدئو‌ها و عکس‌های مختلف نشان می‌دهد که سرود «سلام فرمانده» مورد توجه بسیاری از مردم پاکستان قرار گرفته و در مراسم‌های مختلف این سرود را اجرا می‌کنند. البته این اجرا‌ها و بازخوانی‌ها صرفاً به کشور‌های همسایه و اطراف کشورمان محدود نمانده، بلکه توسط کودکانی از کشور‌های لبنان، بنگلادش، گینه، کشمیر، عراق، تاجیکستان، مالزی، قاره آفریقا تا استرالیا اجرا و بازخوانی شد. اغلب این اجرا‌ها به دو گونه کلی صورت گرفته، برخی کشور‌ها همین شعر فارسی سلام فرمانده را با ملودی اصلی اش بازخوانی کرده‌اند و برخی کشور‌های دیگر با ترجمه شعر آن به زبان خودشان این سرود را با ملودی اصلی اش بازخوانی کردند.
واکنش رهبر انقلاب
بدون تردید یکی از مهم‌ترین واکنش‌ها به این سرود از سوی رهبر معظم انقلاب صورت گرفته است. چه اینکه به طور معمول تا امروز اظهار نظر کردن ایشان در موارد فرهنگی مثل توصیه و تمجید از برخی کتاب‌ها که تحت عنوان تقریظ منتشر می‌شوند و یا اشارات ملفوف ایشان در مواردی خاص بوده است، اما همین چند روز پیش در خلال صحبت‌های‌شان در مرقد مطهر امام خمینی (ره) در خصوص سرود «سلام فرمانده» فرمودند: «مردم امروز گرایششان به انقلاب و به دین از روز اول انقلاب یقیناً بیشتر است… شما ببینید در همین سرودی که این روز‌ها پخش شده، که اظهار ارادت به، ولی عصر (عج) و روحنا فداه، و سلام به حضرت بقیه الله است، ببینید مردم چه کار دارند می‌کنند. چه اظهار شوقی، چه همراهی‌ای، چه اظهار ارادتی، پیر، جوان، نوجوان، کودک، زن، مرد، همه، در سرتاسر کشور، در تهران یک جور، در مشهد یک جور، در اصفهان یک جور، در یزد یک جور، در شهر‌های مختلف یک جور. این رویگردانی مردم از دین است؟ یا به عکس. ما اول انقلاب اینجور چیز‌ها را نداشتیم. ما اول انقلاب هجوم دانشجویان جوان به سمت مراکز اعتکاف را نداشتیم. این اجتماعات عظیم مذهبی را نداشتیم. امروز این‌ها هست.»
سوگیری منفی از کپی خواندن تا جعل محتوا
یکی از مضحک‌ترین اقدامات تقابلی برای لوث کردن سرود «سلام فرمانده» از سوی رسانه‌های فارسی زبان معاندی مثل بی‌بی‌سی فارسی، شبکه ماهواره‌ای من و تو و تلویزیون سعودی ایران اینترنشنال صورت گرفت. اولین اقدام آن‌ها برای فشل کردن انعکاس این سرود سفارشی خواندن آن و ارتباط دادن کلمه «فرمانده» به رهبر انقلاب بود که خیلی زود مورد تمسخر و استهزای بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی در فضای مجازی گردید. بی‌بی‌سی فارسی هم که از ابتدا خط تخریب این سرود را پیش گرفته بود وقتی با واکنش گسترده مثبت به آن در دیگر کشور‌ها مواجه شد تا جایی که یکی از کارشناسانش گفته بود: «نقدی به سرود «سلام فرمانده» هست که گفته می‌شود مناسب کودکان نیست، ولی باید گفت در همه جای دنیا و همیشه این ســرود‌ها در جا‌های مختلف در مواقع حساس برای کودکان هم ساخته می‌شود.» هرچند برخی نیز سعی کردند با غیر ایرانی خواندن آن زمینه جبهه‌گیری گروه‌های پان‌ایرانیست را مقابل آن فراهم کنند، اما این تلاش هم ناکام ماند. اقدام سخیف دیگری که در مقابل این سرود انجام گرفت انتشار فیلم سرودخوانی دختربچه‌های عراقی در شهر کربلا و در مراسم جشن تکلیف شان بود که سعی داشتند بگویند سرود «سلام فرمانده» کپی از آن است و تولیدی نیست! در حالی که شعری که این بچه‌ها می‌خواندند هیچ تناسب آهنگی و محتوایی با سلام فرمانده نداشت.
افتخار تسری و انتشار بین المللی سرود «سلام فرمانده» آن قدر شگفت انگیز و سریع بوده که هنوز تحلیل دقیق و پژوهش جامعی درباره علل و دلایل این پراکندگی جغرافیایی کم نظیر و حتی بی نظیری که تا پیش از آن برای هیچ آهنگ یا ملودی با محتوا، جهت‌گیری و نتایجی که مستقیماً به باور‌های دینی و مذهبی پرداخته باشد اتفاق نیفتاده، از سوی اندیشکده‌ها و پژوهشکده‌های اجتماعی و رسانه‌ای منتشر نشده است. قطعاً نه فقط کشورما بلکه هیچ کشور دیگری توان وایرال بین المللی یک ملودی یا آهنگ و انتشار جهانی منبعث از انگیزه‌های شخصی و مبتنی بر اقدامات خودجوش افراد در کشور‌های متنوع جهان را مانند سرود «سلام فرمانده» که بدون هیچ‌گونه هماهنگی و ارکستراسیون قبلی و هدف‌گذاری شده همه گیر شود، نداشته و ندارد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار