کد خبر: 1096695
تاریخ انتشار: ۲۱ تير ۱۴۰۱ - ۲۲:۳۰
امریکایی‌ها می‌خواهند به برجام برگردند، ولی ظاهراً ۱۸ ماه است که نمی‌دانند چطور به این توافق برگردند. گاهی مستقیم نامه می‌نویسند، گاه پیغام می‌دهند و بعضی وقت‌ها هم از روی غرور ابرقدرتی، درباره تبعات احیا نشدن توافق هسته‌ای به ایران هشدار می‌دهند.

امریکایی‌ها می‌خواهند به برجام برگردند، ولی ظاهراً ۱۸ ماه است که نمی‌دانند چطور به این توافق برگردند. گاهی مستقیم نامه می‌نویسند، گاه پیغام می‌دهند و بعضی وقت‌ها هم از روی غرور ابرقدرتی، درباره تبعات احیا نشدن توافق هسته‌ای به ایران هشدار می‌دهند. روند این هشدار‌ها بعد از مذاکرات بی‌نتیجه در دوحه، دارد تشدید می‌شود. در تازه‌ترین موضع‌گیری، مشاور امنیت ملی امریکا هشدار داده که ایران باید بین بازگشت به پایبندی به توافق هسته‌ای یا مواجهه با فشار فزاینده امریکا و انزوای بین‌المللی، یکی را انتخاب کند.

به گزارش «جوان»، هر روز بیشتر از دیروز، اشتهای برجامی امریکا در حال نمایان شدن است. دنیس راس روز ششم جولای در فارین افرز نوشت: «دولت جو بایدن، تمایل نیرومندی دارد تا برنامه هسته‌ای ایران را دوباره در چارچوبی قابل کنترل قرار دهد تا به سراغ فهرستی از گزینه‌های نخواستنی برای بازداشتن تهران از غنی‌سازی نزدیک به سطح جنگ‌افزار و کاستن از «زمان گریز» تا محدوده صفر، نرود.»‌در حالی که ایران جمعه این هفته با تأیید گزارش آژانس درباره تزریق گاز به سانتریفیوژ‌های IR-۶، نشان داد که قادر است امریکا را برای تن دادن به شروطش زیر فشار بگذارد، ظاهراً دولت بایدن بعد از ۱۸ ماه، هنوز هم نمی‌داند از کدام سوراخ باید به برجام بگردد که غرور ابرقدتی امریکا خدشه‌دار نشود. بایدن از یک طرف در داخل، تحت فشار جمهوریخواهان و لابی اسرائیلی است تا به درخواست ایران برای خارج کردن سپاه از فهرست تروریسم تن ندهد و از طرف دیگر، زنگ‌های هشدار درباره رسیدن ظرفیت هسته‌ای ایران به نقطه بدون بازگشت به صدا در آمده است. دنیس راس معتقد است حتی اگر دو طرف برای احیای برجام به توافق هم برسند، «شروط کلیدی توافق ۲۰۱۵، در سال ۲۰۳۰ به پایان می‌رسد و ایران دیگر محدودیتی در زمینه حجم زیرساخت‌های هسته‌ای، شمار و کیفیت سانتریفیوژ‌ها یا سطح غنی‌سازی نخواهد داشت.»‌راس گفته است: «به عبارت دیگر، در سال ۲۰۳۰، ایران دلیل چندانی نمی‌بیند که به سمت نقطه‌ای نرود که در آن مرحله، تنها فاصله بسیار اندکی با توانمندی جنگ افزار هسته‌ای داشته باشد.» هر چند ایران سالهاست می‌گوید دنبال سلاح هسته‌ای نیست و جامعه اطلاعاتی امریکا هم تأکید کرده که تهران تصمیم سیاسی برای ساخت سلاح ندارد، ولی چنین وضعیتی، دولت بایدن را در آستانه شروع رقابت‌های انتخاباتی ماه نوامبر در وضعیتی شکننده قرار داده، وضعیتی که یک طرف آن، تشدید تنش با ایران است که چشم‌انداز تقویت توانمندی هسته‌ای ایران را در در افق نزدیک را پدیدار می‌کند و طرف دیگر آن، تن دادن به برجام است که کمتر از هشت سال به پایان محدودیت‌های آن برای ایران باقی مانده است. تحت چنین شرایطی، دولت بایدن یک ایران با ظرفیت هسته‌ای دور را به یک ایران با ظرفیت هسته‌ای نزدیک ترجیح می‌دهد و خواستار بازگشت به برجام است. اما اینکه امریکایی‌ها می‌خواهند چطور به برجام برگردند مسئله‌ای کلیدی است. «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید که کم‌رنگ‌تر شدن چشم‌اندار توافق، بعد از مذاکرات دوحه، باعث شده بیشتر از بلینکن و رابرت مالی (وزارت خارجه) مورد توجه قرار بگیرد، بامداد سه شنبه گفت که هم حصول توافق در مذاکرات وین و هم شکست مذاکرات و افزایش فشار‌ها بر ایران محتمل است. سالیوان که در نشست خبری در کاخ سفید صحبت می‌کرد، گفت: «ما به ایرانی‌ها پیام دادیم که توافقی وجود دارد که از حمایت ما و شرکای اروپایی‌مان برخوردار است که ایران باید آن را بپذیرد.» با این حال، او بلافاصله با لحنی آغشته به تهدید، از طرح B دولت امریکا صحبت کرد و گفت: «ایران باید بین بازگشت به پایبندی به توافق هسته‌ای یا مواجهه با فشار فزاینده امریکا و انزوای بین‌المللی، یکی را انتخاب کند.»
پلن B پرهزینه است
مقامات سابق امریکایی و مقامات خارجی کنونی دو شنبه شب به ان‌بی‌سی‌نیوز گفتند که هنگامی که جو بایدن، رئیس‌جمهور امریکا این هفته با رهبران خاورمیانه دیدار کند، با درخواست‌هایی از سوی اسرائیل و کشور‌های عربی برای اتخاذ موضع سخت‌تر در برابر ایران مواجه خواهد شد. به گفته این مقامات سابق امریکایی انتظار می‌رود که اسرائیل و دولت‌های عربی بایدن را تحت فشار قرار دهند تا در صورت شکست کامل تلاش‌های دیپلماتیک در قبال ایران، استراتژی واشنگتن را توضیح دهد. آرون دیوید میلر، یکی از اعضای ارشد بنیاد صلح کارنگی و یک دیپلمات ارشد سابق که به شکل‌گیری سیاست ایالات متحده در خاورمیانه کمک کرده، گفته که اسرائیلی‌ها از بایدن در مورد «طرح B» امریکا تضمین می‌خواهند. البته مقام‌های دولت بایدن چنین چیزی را رد نکرده‌اند و خود بایدن هم در مقاله‌ای که به تازگی در واشنگتن پست منتشر شد قول داد که تا زمانی که ایران با بازگرداندن سال ۲۰۱۵ موافقت نکند، فشار‌ها را بر ایران تشدید خواهد کرد. با این حال، او این را هم روشن کرده که این فشار‌ها را برای دستیابی به توافق تشدید خواهد کرد و چیزی درباره «پلن B» نگفته است: «دولت من به افزایش فشار دیپلماتیک و اقتصادی ادامه خواهد داد تا زمانی که ایران آماده بازگشت به پایبندی به توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ باشد، همانطور که من همچنان آماده انجام آن هستم». هنری روم، مدیر گروه اوراسیا می‌گوید: «بایدن تلاش خواهد کرد ثابت کند که احیای توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ همچنان بهترین گزینه برای محدود کردن جاه‌طلبی‌های هسته‌ای تهران است، هرچند که مذاکرات در ماه‌های اخیر به بن بست رسیده است.» به گفته روم، دولت امریکا درباره «چشم‌انداز توافق کاملاً بدبین است. اما علاقه بسیار کمی برای چرخش در این مرحله به سمت چیزی تهاجمی‌تر وجود دارد.» او می‌گوید که مشکل با اعلام مرگ توافق این است که گزینه‌ها جایگزین نامرتب و پرهزینه هستند.»

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار