کد خبر: 1107009
تاریخ انتشار: ۰۹ مهر ۱۴۰۱ - ۱۳:۰۱
نصراللهی:
رییس دانشکده علوم اجتماعی، ارتباطات و رسانه در گفتگو با برنامه زنده جریان در شبکه یک سیما، با تاکید بر چندوجهی بودن اعتراض ها و اغتشاشات اخیر، گفت: رسانه‌ای بودن مهمترین ویژگی ناآرامی‌های اخیر بود.
چند دهه پیش یکی از معروف‌ترین فلاسفه اروپایی درباره جنگ خلیج فارس گفته بود، این جنگ در واقعیت اتفاق نیفتاده و بیشتر یک وانموده بوده است. در تعریف بودریار وانمودها کپی‌هایی هستند که چیزهایی را توصیف می‌کنند که یا از اول اصلیتی نداشته‌اند یا اکنون دیگر اصلیتی ندارند.

حالا بعد از چند دهه معاندین تلاش کرده‌اند با همین تکنیک و مبتنی بر تمهیدات جهان مجازی و پست مدرن اهداف شوم خود را پیش ببرند و در رسانه‌هایشان کار نظام را تمام شده اعلام کنند. آن‌ها خودشان هم می‌دانند که فعالیت‌هاشان اصلیتی ندارد اما برای اینکه بتوانند مخاطب را فریب دهند از این تهمیدات دروغین بهره می‌برند. به همین دلیل است که در شبکه‌هایی چون اینترنشنال که مستقیم از دولت سعودی بودجه‌اش را دریافت می‌کند و شبکه من و تو آنچنان فضای وانموده‌ و دروغینی را بازنمایی می‌کنند. آن ها برای اینکه دقایق بیشتری مردم را در خیابان‌ها نگه دارند دست به هر دروغ و فریبی می‌زنند و فضا را جوری جلوه می‌دهند که انگار نظام در مرز فروپاشی است. غافل از اینکه جمهوری اسلامی مقتدرتر از همیشه حساب شده و خودآگاه بر همه امور مسلط است و مثل پدری بزرگ‌منشانه تلاش می‌کند که معترضین واقعی کمترین آسیبی نبینند و از سمتی دیگر آشکارا ضد انقلاب و منافقین را در کنترل خودش دارد.

حالا که اغتشاشات فروکش کرده و اخبار شبکه اینترنشنال معطوف به«کشدار شدن بوق یک ماشین» در فلان چهار راه است، لازم است از منظری شناختی به تحلیل آنچه گذشت بپردازیم. اینکه  رسانه‌های معاند چگونه و از چه روش‌هایی به چنین تصویر دروغینی شکل داده‌اند. در واقع آن‌ها آن چیزی که به دنیا مخابره می‌کنند یک وانموده است و فاقد اصلیت و اصالت است.

در همین خصوص آقای دکتر اکبر نصراللهی رییس دانشکده علوم اجتماعی، ارتباطات و رسانه در گفت‌وگو با برنامه زنده «جریان» در شبکه یک سیما به تبیین تهمیدات و شگردهای رسانه‌ای دشمن در پرداختن به اغتشاشات اخیر پرداخته است. توضیحات دکتر نصراللهی روشن می‌کند که از چه روی این اغتشاشات پیش از آنکه در واقعیت ریشه داشته باشند، وانموده و برساخت فضای رسانه‌ای دشمن هستند.

*مهمترین محورهای جنگ رسانه‌ای دشمن در پوشش اغتراضات و اغتشاشات

دکتر اکبر نصراللهی در این باره گفت: عملیات رسانه‌ای دشمنان در این دوره از اغتشاشات، پرحجم، پیچیده،  مجازی، دارای مغایرت‌های زیاد با واقعیت‌های صحنه و بی‌سابقه بوده است.

این رسانه‌ها با اتخاذ راهبردهای بزرگنمایی خشونت و اعتراضات، انکار زندگی عادی مردم، بحران زایی و بحران افزایی  و تاکتیک‌های بمباران اطلاعات، نقل و قول، گزینشگری، هزینه از سرمایه، تحریف، دروغ، صدای مردم و کارشناسان همسو، تقدم و تاخر و مقایسه، افکار عمومی و امنیت ایران را هدف قرار داده‌اند.

نویسنده کتاب راهنمای پوشش خبری با تشریح اقدامات  تلویزیون ایران  اینترنشنال گفت: داشتن سناریو و برنامه و آمادگی قبلی، قضاوت و صدور حکم قبل از  اعلام نتایج بررسی،  استفاده از تمام ظرفیت‌های رسانه‌ای، تحریک زنان، تشویق به خشونت و حرمت شکنی، القای حس ناراضایتی،  هراس، خشم و بدبینی مردم به پلیس و  مسئولان و القای امید کاذب و همچنین شادی و رضایتمندی مردم از ضرب و شتم پلیس،  برخورد دوگانه و  نقد کل سیستم به جای فرد حقیقی و حقوقی، مهمترین محورهای جنگ رسانه‌ای دشمن در پوشش اغتراضات و اغتشاشات بوده است.

دکتر نصراللهی افزود: عملکرد تلویزیون سعودی اینترنشنال در پوشش  اغتشاشات بی‌سابقه و انتحار رسانه‌ای بود و این شبکه همه برنامه‌های عادی خود حتی برنامه‌های ورزشی هتریک را  از زمان ماجرای مهسا، حتی باوجود روز فیفا و برگزاری دو بازی مهم ایران با اروگوئه و سنگال در اول و 5 مهر، پخش نکرده است و همچنان باوحود برگشت آرامش؛ به آموزش خشونت و ترغیب مردم به تعرض به پلیس و بزرگنمایی ناآرامی‌ها می‌پردازد.

رییس دانشکده علوم اجتماعی، ارتباطات و رسانه افزود: خبر دستگیری و درگذشت مهسا امینی مهم، تلخ، درخور تامل و بررسی و دارای ارزش‌های‌خبری برای پوشش‌خبری گسترده است اما اینکه رسانه‌های غربی بویژه ‌ایران اینترنشنال تمام فعالیت‌های خبری و غیرخبری خودشان را تعطیل و فقط به این موضوع بپردازند، غیرطبیعی و ناشی از ناکامی، امید کاذب به آینده ایران و شناخت غلط و ناکافی از  مردم ایران است. رسانه‌های متعادل و بی‌غرض، این‌گونه بر سر اعتبار رسانه‌ای، قمار نمی‌کنند؛ همه وقایع دنیا را پوشش می‌دهند، نه اینکه فقط یک موضوع را، آن هم یک‌بعدی، مغرضانه و دوگانه پوشش دهند.

 نویسنده کتاب مدیریت پوشش اخبار بحران در رسانه‌های حرفه‌ای با تحلیل علت‌های  ارتباطی اعتراض‌ها و اغتشاشات اخیر گفت: ضعف ارتباط و تعامل مسئولان با جوانان یعنی مشترکات اندک دو طرف و فقدان درک متقابل، تعلق ناکافی اجتماعی جوانان،  ضعف تعامل مسئولان و نخبگان، فقدان درک مسئولان و رسانه‌ها از آرایش جدید رسانه‌ای و دسترسی مردم، بی توجهی به مقوله مهم حکمرانی رسانه‌ای، جدی نگرفتن مخاطرات و بحران‌ها  و فقدان مدل و الگویی برای مدیریت مخاطران و بحران‌ها، فقدان پیش بینی مخاطرات و بحران‌ها، تاخیر 48 ساعته در اطلاع رسانی دستگیری و انتقال مهسا به بیمارستان  و تاخیر 72 ساله انتشار فیلم و حضور رسانه‌ای سخنگوی فراجا، فرصت طلبی دشمنان و انحراف اعتراض‌ها، بحران اعتمادناکافی مردم به مسئولان و رسانه‌های رسمی با توجه به عملکرد گذشته، اصلاح نکردن اشکالان در بخش اجرا و اقناع نکردن مردم و غایب بودن رسانه‌های رسمی و میدان داری رسانه‌های غیر رسمی و معاند از  مهمترین عوامل ایجاد و تشدید اعتراض‌ها و خشونت‌ها بوده است.

دکتر نصراللهی در در بخش دیگری از سخنان  خود گفت:  غفلت  از علت‌های ارتباطی مخاطرات و بحران‌ها، وارونگی افکار عمومی، شکل گیری شایعات، ایجاد تردید در سلبریتی‌ها  و بعضا مدیران، شکل‌گیری امید کاذب، انبوه خلق  مجازی، همراهی سلبریتی‌های داخلی و خارجی در حوز ه‌های مختلف هنری، ورزشی و...، تقلید از یکدیگر، فشار  فزاینده، تعمیم مارپیج سکوت به نخبگان، توسعه مارپیج سکوت به همراهی و اعلام موضع خشن  را موجب شده است.

استاد رسانه و بحران در پایان در تشریح راهکارها گفت: روایت اول، شروع قبل از دیگران بازسازی اعتماد مردم، بالابردن سواد رسانه‌‍ای (نخبگان، مسئولان، رسانه‌ها، مردم، اعتمادزدایی از رسانه‌های رقیب و دشمن با گفتن واقعیت‌ها  و تشکیل شوراها و مجموعه‌های کنشگری فعال را از حمله راهکارهای جلوگیری از تبدیل مخاطرات به بحران‌ها  و یا کاهش خسارت‌ها است.

نویسنده کتاب مدیریت پوشش اخبار بحران در رسانه‌های حرفه‌ای همچنین  افزود اعتراضات و اغتشاشات اخیر خسارت مادی و معنوی گسترده‌ای به مردم کشورمان وارد کرده است  و با توجه به تاب آوری بالای نظام باید شرایط و بسترهای اعتراض فراهم شود  تا مردم قانونی بتوانند بدون وارد کردن خسارت و شعارهای ساختار شکن، اعتراض کنند.

منبع: فارس
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار