کد خبر: 1121229
تاریخ انتشار: ۱۶ آذر ۱۴۰۱ - ۱۸:۰۸
بررسی موضوع تحریم پرس تی وی از سوی اتحادیه اروپا
شبکه خبری پرس تی وی ایران از سوی اتحادیه اروپا تحریم شد. این نخستین بار نیست که شبکه های خبری ایرانی از سوی اروپا و آمریکا تحریم می شوند و احتمالا دولت های غربی با تمام توان خود را برای جلوگیری از فعالیت رسانه های ایرانی در دنیای حرفه ای خبر به کار خواهند بست. «جوان» در گفت و گو با مهدی خانعلی زاده از مدیران شبکه پرس تی وی و کارشناس امور بین الملل به چرایی تحریم های پیاپی غرب علیه شبکه های خبری ایران و به خصوص پرس تی وی پرداخته است.
محمدصادق عابدینی

مدت هاست که پرس تی وی به عنوان رسانه خبری بین المللی انگلیسی زبان ایران از سوی دولت آمریکا و اتحادیه اروپا با تهدید و تحریم مواجه می شود و مجموعه ای از ممنوعیت ها و محدودیت ها گرفته تا حتی بازداشت خبرنگار این شبکه در فهرست بلند برخورد با این رسانه وجود دارد، علت دشمنی ریشه دار با این رسانه ایرانی چیست؟

پرس تی وی به دلیل ماهیتی که دارد از ابتدا با موضوع تحریم ها مواجه بود، شعار راهبردی این شبکه «صدای بی صدایان» است و همیشه در فعالیت های خود به این سمت رفته است که به عنوان یک رسانه جایگزین یا آلترناتیو باشد و آن چیزی که رسانه های جریان اصلی در غرب نمی خواهند شنیده شود و نمی گویند را بگوید. برای همین است که حرف هایی که در پرس تی وی زده می شود را معمولا در هیچ کدام از رسانه های غربی نمی شنوید. به طور مثال در زمینه فلسطین، پرس تی وی فعالیت گسترده ای داشته که چندان به مذاق آنها خوش نیامده است و به هر دلیل واهی می خواهند جلوی فعالیت های پرس تی وی را بگیرند.

بعضی از شبکه ها خبری ادعای «آلترناتیو» بودن و ایستادن در مقابل جریان اصلی رسانه ای غرب را دارند، آیا شبکه ای وجود دارد که به اندازه پرس تی وی در معرض تحریم بوده باشد؟

رسانه آلترناتیو، به اسم و ادعا نیست، بلکه رسانه ای می تواند ادعا کند که یک آلترناتیو است که روایت مستقلی از روایت رسانه های جریان اصلی در غرب ارائه کند. می شود گفت یکی از رسانه های آلترناتیو شبکه RT (راشا تودی) است که در جریان جنگ اوکراین شاهد آن بودیم که خبرنگاران این شبکه از کشورهای اروپایی اخراج شدند و ارتباط این شبکه با مخاطبان و دسترسی آن به افکار عمومی در آمریکا و اروپا مسدود شد.

برای شبکه روسی یک ادعا به نام جنگ پیش آمد، اما درباره پرس تی وی آنها چه بهانه ای برای تحریم دارند؟

در موضوع شبکه راشا تودی آنها بهانه جنگ اوکراین را پیش کشیدند، اما در ماجرای پرس تی وی حتی به دنبال بهانه هم نگشتند. بهانه آنها اعتراضات اخیر در ایران بود. غرب از اینکه پرس تی وی با رفتار حرفه ای نشان داد که بسیاری از ادعاها درباره ایران دروغ است، با این تحریم ها مواجه شد. آنها دوست نداشتند وقتی صحبت از اعتصاب و بسته بودن مغازه ها پیش آمد، دوربین پرس تی وی به بازار برود و زندگی عادی مردم و فعالیت کسبه را نشان دهد. اتحادیه اروپا در تحریم پرس تی وی هیچ کدام از بهانه های قبلی مانند پخش اعترافات و نمایش صحنه های دارای خشونت را نداشت، صرفا روایت مستقل پرس تی وی بود که با سند و مدرک روایت های جعلی رسانه های جریان اصلی را رد کرده بود.

بارها در غرب شعار آزادی بیان را می شنویم، حتی می شود در آنجا به راحتی منکر خدا شد، اما اگر کسی منکر آزادی بیان شود به او حمله می کنند، تحریم شبکه خبری آیا با این ادعاهای آزادی بیان همخوانی دارد؟

آزادی بیان در غرب یک هنجار اجتماعی نیست، بلکه یک ابزار سیاسی است. هم اکنون در لندن شبکه هایی فعالیت دارند که صراحتا در حال تبلیغ خشونت و قتل در ایران هستند، شبکه هایی مثل «ایران اینترنشنال» و «منو تو»، به طور صریح دستور قتل نیروهای نظامی و انتظامی را منتشر می کنند و «آفکام» (نهاد ناظر دولت انگلیس بر فعالیت رسانه ها) هیچ کاری انجام نمی دهد. برای غرب اینکه پرس تی وی دارد واقعیت های ایران را نشان می دهد غیر قابل تحمل است.

 تحریم پرس تی وی واکنشی در میان مخاطبان این شبکه داشته است؟

مخاطبان پرس تی وی به خصوص در فضای مجازی چهره های شناخته شده ای هستند، از نماینده سابق مجلس بریتانیا گرفته تا سیاستمداران آلمانی و اعضای فعلی پارلمان اروپا، آنها نقض صریح آزادی بیان و تحریم پرس تی وی را محکوم کرده اند.

اقدامات حقوقی و قانونی می تواند مانعی در مقابل این موج تحریم ها و محدودیت ها باشد؟

بارها اقدامات حقوقی از سوی صداوسیما انجام شده است. اما نگاه تحریم کنندگان صرفا سیاسی و فاقد وجاهت قانونی است. پس از اتهام آمریکا به این شبکه مبنی بر ارتباط پرس تی وی با گروه های تروریستی که منجر به ربودن و دزدیدن دامنه presstv.com از سوی دولت آمریکا شد، وکلای بین المللی پرس تی وی، حتی گفتند که بر مبنای ادعای دولت آمریکا در شناخت گروه های تروریستی (که حتی مورد قبول جمهوری اسلامی هم نیست)، این شبکه با کدام یک از گروه های ادعایی همکاری داشته ؟! و اگر سندی بر این ادعا وجود دارد آمریکا آن را ارائه دهد! که دیدیم هیچ پاسخی به این سوال داده نشد.

راهکار پرس تی وی برای تداوم ارتباط با مخاطبان با وجود این تحریم های بی منطق چیست؟

یکی از مهم ترین راه هایی که پرس تی وی برای ارتباط با مخاطبان و نشر مطالب خود در پیش گرفته است، فعالیت در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی (social media) است. اتفاقا نتایج مثبت زیادی از این کار به دست آمده است، با این حال بارها صفحات پرسی تی وی در شبکه هایی مانند یوتوب و فیسبوک بسته شده است و دامنه پرس تی وی دات کام از  سوی آمریکا ربوده شده است، با این وجود همچنان در این فضا پرس تی وی پر قدرت به فعالیت خود ادامه می دهد و همان طور که مشاهده کردید حضور خبرنگار پرس تی وی در جام جهانی بازتتاب های زیادی داشته است. این شبکه تلاش می کنند که به هر نحو رسالت خود که «صدای بی صدایان» بودن است را انجام برساند.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار