کد خبر: 1133774
تاریخ انتشار: ۰۸ بهمن ۱۴۰۱ - ۰۲:۰۰
علت ظهور «اقتصاد مقاومتی»  در گفت‌وگوی «جوان» با یک جامعه‌شناس
سال‌هاست مقام معظم رهبری در نامگذاری‌های شعار‌های سالانه خودشان از واژگان «اقتصاد مقاومتی»، «تولید» و «اشتغال» استفاده می‌کنند و همین امر اهمیت توجه به این حوزه‌ها را بیش از پیش نمایان می‌کند. در این میان اقتصاد مقاومتی یک مجموعه کامل است که باید به همه ابعاد آن توجه شود تا بتوان به نتیجه مطلوب و اثربخش دست یافت. در این زمینه با دکتر غلامرضا مقدم، استاد دانشگاه و جامعه‌شناس گفتگو کرده‌ایم. 
 
 به نظر شما چرا اقتصاد مقاومتی از طرف مقام معظم رهبری مطرح شد؟
همیشه بیانات و نگاه رهبری بسیار نافذ، کارشناسانه و باحساب و کتاب و کارگشا بوده است. اگر توجه کنیم تحریم، واژه‌ای است که پس از انقلاب اسلامی همواره به عنوان ابزاری جهت تضعیف نظام اقتصادی ایران از طرف کشور‌های به ظاهر توسعه‌یافته، اما مستبد بر مردم ایران تحمیل شده و در چنین شرایطی، برای جلوگیری از توقف پیشرفت و توسعه کشور، لازم است الگوی اقتصادی متناسب با شرایط و بهنگام‌تری حاکم باشد که به همین خاطر الگوی اقتصاد مقاومتی مطرح شد. 
 
چه تعریفی برای این نوع از اقتصاد باید ارائه کرد؟
اقتصاد مقاومتی در واقع تشخیص حوزه‌های فشار و نقاط ضعف و تلاش برای کنترل و بی‌اثر کردن آن‌ها و تبدیل تهدید‌ها و تحریم‌ها به فرصت‌های سازنده و رشددهنده است. یکی از اصلی‌ترین شاخص‌های اقتصاد بحث تولید و اشتغال همراه آن است. 
افزایش تولید در نگاه اول به معنای رونق چرخ اقتصاد و در ادامه کاهش وابستگی و واردات و افزایش اشتغال، افزایش سطح معیشت مردم، افزایش سرمایه‌گذاری داخلی و ارتقای فعالیت بخش خصوصی، افزایش سطح بهره‌وری سازمانی و کارآفرینی و حجم واردات، تحقق عدالت اجتماعی و بهبود شاخص‌های توسعه اجتماعی در نتیجه افزایش قدرت اقتصادی جامعه و مردم است. 
 
 پس این اقتصاد نگاه ویژه به تولید و اشتغال دارد. 
دقیقاً همینطور است. با اینکه تولید و اشتغال در امر اقتصاد حرف اول را می‌زند، اما در اقتصاد مقاومتی به صورت ویژه به آن‌ها پرداخته می‌شود و از هر داشته و ظرفیتی باید در این مسیر استفاده شود. با انجام تحقیقات در زمینه موضوع فوق می‌توان در جهت نهادینه کردن و عینیت‌بخشی به اقتصاد مقاومتی ضمن بسیج تمامی امکانات مادی و معنوی از قبیل سرمایه انسانی، دانش بومی، سرمایه‌های خرد و کلان و ابزار‌های پیشرفته برای اجرایی و عملیاتی کردن برنامه‌های اقتصاد مقاومتی در راستای تولید و اشتغال‌زایی گام برداشت. 
 
 به نظر شما آفت اقتصاد مقاومتی چیست؟
وقتی چیزی برای یک کار به عنوان اصل معرفی می‌شود، بی‌توجهی به آن هم می‌تواند آفت همان کار باشد. ما می‌گوییم کلید حل اشتغال بر تولید استوار است و از زمانی که به تولید داخل و سرمایه‌گذاری بها داده نشود، به طور قطع، تحقق اقتصاد مقاومتی و اشتغال حاصل نمی‌شود. همچنین حمایت از تولید و اشتغال و حل مشکلات آن نیازمند عزم جدی، واقعی و همگانی سه قوه، بخش‌ها، نهادها، مدیران و مشارکت عمومی و مردم است. 
اگر قرار باشد برای به نتیجه رسیدن اقتصاد مقاومتی پیشنهادی ارائه شود، باید گفت که شناسایی چالش‌های پیش روی تولید و اشتغال در عرصه کنونی اقتصاد ایران مهم‌ترین چیزی است که باید در دستور کار همه دستگاه‌ها قرار گیرد و در کنار آن حمایت از تولید داخلی با اقدام و عمل در جهت اقتصاد مقاومتی پیش برود. 
 
 فکر می‌کنید توانسته‌ایم اقتصاد مقاومتی را به معنی واقعی کلمه به اجرا دربیاوریم؟
مقام معظم رهبری چند سال مستقیم از واژه «اقتصاد مقاومتی» برای نامگذاری سال‌ها استفاده کردند که همین امر اهمیت موضوع را نشان می‌دهد، با این حال یکی از معضلاتی که در حال حاضر در جامعه ایران وجود دارد، کم‌توجهی به مسئله تولید داخلی است. هر قدر که به این موضوع توجه شود، در کنار آن برای تمام جوانان چه تحصیلکرده و چه آنانی که نتوانسته‌اند درس را ادامه بدهند، کار و اشتغال ایجاد می‌شود. من در یک جمله می‌گویم برای درست اجرا شدن این موضوع به بررسی درست زیرساخت‌های تحقق اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال با استفاده از ظرفیت شهرستان‌ها با تأکید بر عزم همگانی نیاز داریم. 
 
 برای رسیدن به این نقطه به چه چیز‌هایی نیاز داریم؟
کار‌ها را نباید دولتی و دستوری کنیم و دیگر نمی‌شود گروهی مدیر پشت میز بنشینند و فقط امر و نهی کنند. بخش خصوصی به عنوان موتور محرک اقتصاد مقاومتی می‌تواند با بهره‌گیری از تمام ظرفیت‌های موجود، کشور را در برابر شوک‌های خارجی وارد شده مصون نگه دارد 
چراکه بزرگ‌ترین مشکلات اقتصادی زمانی پدیدار می‌شوند که اقتصاد دولتی بماند و زمینه فعالیت بخش خصوصی فراهم نباشد. با توجه به موارد فوق تقویت بخش خصوصی و مردمی کردن اقتصاد در کنار استفاده از ظرفیت‌های دولتی مثل حمایت‌های مالی و قانونی از بخش‌های خصوصی به عنوان یکی از بند‌های اقتصاد مقاومتی مورد تأکید قرار گرفته است. حالا مسئولان هستند و اجرای درست اقتصاد مقاومتی و جوانانی که آماده‌اند تحت هر شرایطی یاری‌رسان اقتصاد کشور باشند.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار