کد خبر: 1015899
تاریخ انتشار: ۲۸ مرداد ۱۳۹۹ - ۲۲:۲۰
در حالی که تقریباً همه سامانه‌های پخش صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی مجوز فعالیت خود را از «ساترا» گرفته‌اند، برنامه اینترنتی «هم‌رفیق» به کارگردانی شهاب حسینی، مجوز خود را از سازمان سینمایی گرفت و این موضوع با واکنش ساترا تبدیل به جدال لفظی میان صداوسیما و ارشاد شد.
محمدصادق عابدینی
سرویس فرهنگ و هنر جوان آنلاین: «ساترا» سازمانی است که هر روز نامش بیش از گذشته در رسانه‌ها دیده و شنیده می‌شود، این سازمان که نامش اختصار «سازمان تنظیم مقررات رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر» است، بر تمامی فعالیت‌های مربوط به پخش صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی نظارت خواهد کرد. این مسئله با وظایفی که وزارت ارشاد و سازمان سینمایی برعهده دارد، همپوشانی‌هایی داشته و همین باعث شد در نهایت این دو سازمان باهم اصطکاک پیدا کنند.

«هم‌رفیق» خط‌کشی‌ها را جدی کرد

شورای پروانه ساخت آثار غیرسینمایی سازمان سینمایی، در جلسه اخیر خود مجوز تولید برنامه ترکیبی «هم‌رفیق» به نویسندگی و تهیه‌کنندگی حسن خدادی‌پور و کارگردانی شهاب حسینی را صادر کرد. اعلام این خبر با واکنش «ساترا» مواجه شد.

در بیانیه روابط عمومی این سازمان آمده است: «در پی انتشار خبری درباره صدور مجوز یک برنامه ترکیبی توسط سازمان سینمایی، به اطلاع می‌رساند ساترا ضمن استقبال از تولید محتوا‌های ایرانی و ورود شخصیت‌های هنری برجسته که قطعاً به غنای محتوایی خواهد افزود، اعلام می‌کند همان گونه که پیش از این بیان شده است، مسئولیت صدور مجوز برنامه‌های ترکیبی و تولیدات تلویزیونی برای انتشار در رسانه‌های صوت و تصویر، تنها در صلاحیت این سازمان است، لذا بدیهی است پخش هر کدام از این برنامه‌ها در رسانه‌های صوت و تصویر در فضای مجازی، منوط به اخذ مجوز اشاره شده بوده و فقدان این مجوز مانع از انتشار در پلتفرم‌های صوت و تصویر کشور خواهد شد.».

اما سیدمهدی طباطبایی‌نژاد معاون سازمان سینمایی پس از اطلاعیه ساترا در گفت‌وگویی عنوان کرد: طبق قانون مسئولیت صدور مجوز محتوا در شبکه نمایش خانگی، اعم از فیزیکی و مجازی با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.

وی تصریح کرد: «از آنجا که همه مکلف به محترم‌شمردن مقررات روشن قانونی هستیم، از تمامی دستگاه‌ها انتظار می‌رود در میان فعالان حرفه‌ای، بی‌انسجامی دستگاه‌های حاکمیتی را القا نکنند.» طباطبایی‌نژاد تأکید کرد: «بی‌تردید در ابهام‌سازی، از یکسو افراد شریف و قانونمند گرفتار سردرگمی می‌شوند و از سوی دیگر قانون‌شکنان، فرصت قانون‌گریزی پیدا می‌کنند.»

وی همچنین گفت: «صدور مجوز در هر پلتفرمی برعهده ماست. قانون حتی برای صداوسیما هم مشخص کرده است که اگر خود صداوسیما بخواهد اثری را تولید کند که در سیما پخش نمی‌شود، باید از ارشاد مجوز بگیرد، از انتشار تا تولید و مجوز محتوا در تمامی اشکال آن.»

صوت و تصویر فراگیر ابهام دارد!

معاون سازمان سینمایی با اشاره به اینکه «صوت و تصویر فراگیر» در مصادیق تعریف نشده است، گفت: «وقتی مشخص نشده است صداوسیما یا «ساترا» چطور آن را تفسیر می‌کنند، حتی اگر هم مشخص شود مغایر با مصوبه مجلس است. باید صوت و تصویر فراگیر معین شود که شامل پلتفرم‌های وی‌اودی می‌شود یا خیر. مرکز ملی فضای مجازی، صوت و تصویر فراگیر را تعریف کرده است که چنین رسانه‌ای دو ویژگی دارد؛ اول اینکه دارای کنداکتور پخش باشد، دوم اینکه کاربر غیرقابل شناسایی باشد که وی‌اودی‌ها مصداق آن نیستند. همه وی‌اودی‌ها کاربرانی قابلیت شناسایی دارند. در تلویزیون‌ها و آی‌پی‌تی‌وی‌ها شما نمی‌دانید مخاطب چه کسی است ولی در وی‌اودی‌ها مشخص است. اختلاف نظری هم داریم که می‌گوییم هنوز مرجعی این مصادیق صوت و تصویر فراگیر را تعریف نکرده است، پس در این شرایط چرا صداوسیما مطابق خواسته خود آن را تعریف می‌کند. ممکن است صداوسیما بگوید هر پلتفرمی که بیش از ۱۰۰ هزار کاربر داشته باشد، مصداقی از صوت و تصویر فراگیر تلقی می‌شود. اینگونه باید گفت، حتی کسانی که در شبکه‌هایی مثل اینستاگرام با فالوور ۱۰۰ هزار نفر به بالا فعالیت دارند و محتوای صوتی و تصویری می‌گذارند، شامل این پلتفرم‌ها می‌شوند و باید کنترل آن‌ها را به صداوسیما سپرد. در صورتی که در عمل اینگونه نیست.»

سکوت رئیس سازمان

حسین انتظامی رئیس سازمان سینمایی هفته گذشته در نشست رسانه‌ای با سؤالاتی درباره واگذاری صدور مجوز‌ها از ارشاد به صداوسیما مواجه شد، اما ترجیح داد با این جمله که «ما منتظر نهاد‌های بالادستی مثل شورای عالی انقلاب فرهنگی هستیم تا در این‌باره تکلیف همه دستگاه‌ها مشخص شود» بیشتر از این به این موضوع نپردازد. به نظر می‌رسد رئیس سازمان سینمایی ترجیح داده است در ماه‌های پایانی فعالیت دولت، چندان خود را درگیر مسئله مجوز‌ها نکند و روی مسائل مهم‌تری تمرکز کند.

اظهار نظر رئیس کمیسیون فرهنگی

از سویی دیگر حجت‌الاسلام مرتضی آقاتهرانی رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با انتقاد از محتوای سریال‌های نمایش خانگی در دفاع از واگذاری مسئولیت صدور مجوز‌ها به «ساترا» گفت: «مسئولیت اعطای مجوز به عهده سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر سازمان صداوسیماست و به نظرم تکلیف این مسئله کامل روشن شده است و مدیران ارشاد و سازمان سینمایی هم حتی می‌دانند که از این به بعد دیگر مسیر اعطای مجوز به محصولات شبکه نمایش خانگی و نظارت محتوایی بر این محصولات از مسیر ارشاد و زیرمجموعه‌های این وزارتخانه، نمی‌گذرد و تصمیم‌گیری برای اعطای مجوز کاملاً در اختیار سازمان مقررات است.»

مسئله واگذاری مجوز‌ها به صداوسیما در مصاحبه چند سینماگر نیز بازتاب داشته است که عمدتاً از انتقال مدیریت این کار از ارشاد به صداوسیما انتقاد کرده‌اند، اما این نقد‌ها آنقدر پراکنده بوده که نمی‌توان از آن به عنوان موضع‌گیری واحد سینماگران به اخذ مجوز از سوی صداوسیما یاد کرد.

در هفته‌های گذشته بخش‌های فرهنگی- هنری اخبار صداوسیما در گزارش‌های متعددی روی معضلات و بی‌اخلاقی‌های برخی از سریال‌های شبکه نمایش خانگی دست گذاشته و خواستار نظارت جدی‌تر بر این فضا شد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار