کد خبر: 1022323
تاریخ انتشار: ۱۵ مهر ۱۳۹۹ - ۰۰:۳۷
با ادامه جنگ برای نهمین روز متوالی بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان، تلاش‌ها برای آتش‌بس بین دو طرف افزایش یافته است. ایران گفته طرحی با جزئیات آماده کرده که با مشورت هر دو طرف، در حال پیگیری است. وزیر امور خارجه روسیه هم از تماس با ایران و ترکیه برای مدیریت تحولات قره‌باغ خبر داده، ولی الهام علی‌اف، رئیس‌جمهور آذربایجان گفته که عقب‌نشینی ارمنستان از قره‌باغ کوهستانی، پیش‌شرط مذاکره است.
سرویس بین الملل جوان آنلاین:سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه دیروز از تماس تلفنی محمدجواد ظریف با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه درباره مسائل قره‌باغ خبر داد و این را هم گفت که ظریف با وزیران خارجه ارمنستان و آذربایجان تماس‌های تلفنی و گفتگو داشته است. به گفته خطیب‌زاده، ایران طرحی با جزئیات را آماده کرده که با مشورت هر دو طرف، در حال پیگیری است. سرگئی لاوروف هم در نشستی با نمایندگان انجمن تجارت اروپایی تأیید کرده که با طرف ارمنی، آذری، ترکیه و ایران به عنوان همسایگان در تماس است. حساسیت‌های ایران به خصوص در روز‌های اخیر بعد از گزارش‌های مربوط به اصابت چند خمپاره و راکت جنگ دو کشور به خاک ایران تشدید شده است. سخنگوی وزارت امور خارجه بعد از آنکه روز شنبه به باکو و ایروان اخطار کرد که «ایران نمی‌تواند درگیری در مرز‌ها و تعرض به خاک خود را تحمل کند» دیروز هم یک بار دیگر هشدار داد که هر دو «حقوق اصلی مبنی بر عدم تعرض به غیرنظامیان را رعایت کرده و متوجه باشند ایران نمی‌تواند درگیری در مرز‌های خود را تحمل کند. با دقت به دوستان خود در هر دو کشور گفته‌ایم مراقبت لازم را داشته باشند.»‌خطیب‌زاده گفت: «ایران یکی از کنشگران معدودی است که با طرفین و کنشگران این موضوع اعم از دو طرف درگیر و طرف‌های دیگر منطقه‌ای روابط خوبی دارد. از این بعد، جایگاه ویژه‌ای داشته و رسالت مهمی داریم.»‌او گفته که طرحی را آماده کردیم و امیدواریم این جنگ را هرچه زودتر پایان دهیم که در چارچوب حفظ تمامیت ارضی آذربایجان، خروج نیرو‌های نظامی و آغاز مذاکرات است.

تداوم حملات

به رغم فشار‌ها بر دو طرف منازعه، جنگ بین آن‌ها وارد دومین هفته خود شده است. دیروز حدود ۲۰حمله توپخانه‌ای دیگر به مرکز جمهوری خودخوانده «آرتساخ» (قره‌باغ کوهستانی) انجام شد و منابع میدانی هم می‌گویند که انفجار‌ها نزدیک به مرکز شهر «استپاناکرت» پایتخت جمهوری خودخوانده آرتساخ شنیده شد و حملات توپخانه‌ای از چندین نقطه انجام شده است. منابع نزدیک به دولت ارمنستان می‌گویند نیرو‌های آذربایجانی حتی مدارس و مهد‌های کودک شهر استپاناکرت را نیز مورد هدف قرار داده‌اند. به گفته این منابع، آنان با استفاده از موشک‌های دوربرد پولونز، راکت‌انداز سمرچ و موشک Kasirga ترکیه‌ای پایتخت آرتساخ را مورد هدف قرار می‌دهند. وزارت دفاع آذربایجان نیز تأیید کرده که نیرو‌های ارمنستان شهر گنجه با بیش از ۳۳۰ هزار نفر جمعیت در غرب این کشور را بمباران کرده‌اند. در مقابل مقامات جمهوری آذربایجان می‌گویند که نیرو‌های ارمنستان، شهر‌های خیزی، آبشرون و مینگه چویر را با موشک و راکت هدف قرار داده که بر اثر آن شماری زخمی شده‌اند. حکمت حاجی‌اف، معاون رئیس‌جمهور جمهوری آذربایجان در حساب توئیتری خود نوشت که علاوه بر شهر مینگه چویر، شهر‌های خیزی و آبشرون در شرق آذربایجان و نزدیک به پایتخت این کشور نیز مورد حمله موشکی قرار گرفته‌اند. او گفته چند راکت از نوع «اسمرچ» با سرجنگی خوشه‌ای، دو موشک میان برد ۳۰۰ کیلوگرم به شهر‌های خیزی و آبشرون و دو موشک نیز به مینگه چویر که سد و نیروگاه برق در آنجا قرار دارد، شلیک شده است.

شرط و شروط علی‌اف برای آتش‌بس

به رغم تشدید درگیری‌ها بین دو طرف الهام علی‌اف، رئیس‌جمهور آذربایجان، برای آتش‌بس شرط گذاشت. علی‌اف گفت که «نیرو‌های ارمنی باید سرزمین‌های ما را ترک کنند، نه در کلام بلکه در عمل». او همچنین یک بازه زمانی برای ارمنستان تعیین کرد که نیرو‌های خود را از منطقه خارج کند. علی‌اف در توئیتر نوشته که ارمنستان باید بپذیرد که منطقه قره‌باغ جزو این کشور نیست و باید در یک جدول زمانی از این منطقه عقب‌نشینی کند و نیرو‌های آذربایجان دست از حمله نخواهند کشید و اجازه تجدید نیرو به ارمنستان نخواهند داد. او برخی مسئولان اروپایی را مسئول شرایط به وجود آمده خوانده و گفته که آن‌ها دست به انتشار شایعات و دروغ در خصوص جمهوری آذربایجان می‌زنند. علی‌اف همچنین رفتار کشور‌های اروپایی را در ضدیت با صلح دانست و از کشور‌های مجموعه مینسک (عمدتاً روسیه، امریکا، فرانسه و اتحادیه اروپا) خواست بر ارمنستان فشار آورند. رئیس‌جمهور آذربایجان همچنین در گفتگو با شبکه العربیه گفت: «ما در موضع تهاجم قرار داریم و هدف‌مان بازپس‌گیری اراضی خود است». ارمنستان این درخواست را رد کرده و سخنگوی وزارت خارجه ارمنستان به خبرگزاری فرانسه گفت: «شرط گذاشتن قابل قبول نیست. علی‌اف باید به جای استفاده از زور به مذاکره روی بیاورد.»‌همچنین آرمن سرکیسیان، رئیس‌جمهور ارمنستان گفته است: ترکیه هزاران مزدور را برای حمایت از آذربایجان به منطقه فرستاده است. مداخله ترکیه امور در قره‌باغ را پیچیده می‌کند. هیچ راه‌حل نظامی برای بحران قره‌باغ وجود ندارد.»
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار