کیفیت واژهای است که سالهاست در فرهنگ لغت غذای دانشجویان جایگاهی ندارد و با وجود اعتراضات دانشجویان به وضعیت غذا در دانشگاهها، هنوز وزارت علوم نتوانسته است برنامهای جامع و عملیاتی برای غذای دانشجویی تدوین و ارائه کند.
غذای دانشجویی از مهمترین دغدغههای صنفی دانشجویان است. مشکلی که صدای بسیاری از دانشجویان را در دانشگاههای مختلف کشور درآورده و این اعتراضات کم و بیش به گوش مردم و مسئولان میرسد. مسئولان دانشگاه ارومیه هم در پاسخ به اعتراض دانشجویان به گرانی نرخ غذا، ردیف جدیدی به نام غذای «نیمپرس» در منوی غذایی سلفهای دانشگاه قرار دادهاند.
راهکاری که البته ابداع مسئولان دانشگاه ارومیه نیست و پیشتر هم در برخی دانشگاههای کشورمان به کار بسته شده است. با این استدلال که قرار دادن این حجم در منوی غذا موجب میشود از اسراف جلوگیری به عمل آید؛ مشکلی که گفته میشود بسیاری از سلفهای دانشجویی بدان مبتلا هستند و میشود با اتخاذ این دست تصمیمات از بروز آن جلوگیری به عمل آورد. به گفته معاون فرهنگی این دانشگاه، ارائه غذای نیمپرس از دو سال پیش و بنا بر درخواست خود دانشجویان بوده، که این کار به منظور جلوگیری از هدررفت مواد غذایی و منابع دانشگاهها و بیتالمال بوده که مورد قبول وزارت بهداشت نیز قرار گرفته و امسال هم غذاهای نیمپرس ارائه شد. البته فقط برای غذاهای خورشتی و ماکارونی بوده است که در دانشگاههای شیراز و اصفهان نیز انجام میشود و مختص به دانشگاه علوم پزشکی ارومیه نیست.
تناقض گویی معاون
با توجه به این سخنان در رابطه با قیمت غذای نیمپرس و یک پرس کامل، روشن است که در این حالت اگر دانشجویان دو غذای نیمپرس تهیه نمایند، هزینه غذایشان فقط ١٢٠٠ تومان خواهد بود در حالی که با تهیه یک پرس غذای کامل باید هزینه بیشتری یعنی ١٣٥٠ تومان بپردازند.
همین تناقض دلیل رد سخنان معاون فرهنگی دانشگاه مبنی بر دخیل نبودن قیمت در نیمپرس شدن غذای دانشگاه است. این در حالی است که اگر از دید دانشجویان به ماجرا نگاه کنیم، پی خواهیم برد که به باور ایشان، آنچه موجب اسراف غذا میشود، نه زیاد بودن آن، که کیفیت کم آن است که موجب میشود بسیاری از خریدارانش از خوردنش انصراف دهند. غذایی که جز کیفیت نازل، بهای خریدش نیز (برای قشر دانشجو) گزاف است. مسائلی که درج «نیمپرس» در منوی غذا پاسخ مناسبی به آن نیست، بلکه راهکاری شبیه پاک کردن صورت مسئله به شمار میآید. صورت مسئله اعتراضی که به کیفیت غذا و قیمت آن وارد میشود، اما به جای کاهش قیمت و افزایش کیفیت آن، به فروش غذا به صورت نصفه منجر شده است!