کد خبر: 1209901
تاریخ انتشار: ۲۳ دی ۱۴۰۲ - ۱۴:۲۰
وزیر فرهنگ:
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در نخستین نشست خبری خود به تشریح وضعیت فرهنگ و هنر کشور از جمله ابلاغ سند موسیقی، آخرین وضعیت جشنواره فیلم فجر و اجرای نظریه حکمرانی فرهنگی نظام جمهوری اسلامی و غیره پرداخت.

جوان آنلاین: نشست خبری محمد مهدی اسماعیلی صبح امروز شنبه -۲۳ دی‌ماه - با حضور اهالی رسانه در سالن سازمان سینمایی وزارت ارشاد آغاز شد.

اسماعیلی در ابتدای این نشست بیان کرد: حلول ماه رجب را خدمت همه تبریک می‌گویم. ولادت امام محمد باقر (ع) در آغازین روز این ماه قرار دارد که جای تبریک ویژه دارد، امیدوارم خداوند به همه ما و همه مومنان این توفیق را بدهد که از این ۲ ماه نورانی رجب و شعبان با اندوخته ای مناسب وارد شهر الله اکبر شویم و مهمانان خوبی در ضیافت خدا باشیم.

وی افزود: خوشحالم که امروز در این مناسبت مبارک در ارشاد در خدمت شما هستیم، من به مناسبت‌های مختلف در جمع های مختلفی از شما حضور داشتم در جمع های تخصصی‌تر در قالب نشست‌های حوزه فرهنگی و هنری، در حیاط دولت و در هر رویداد فرهنگی بوده‌ام، به همین دلیل خدا را شاکرم که انس و الفتی در مدیریت ارشاد با رسانه‌ها برقرار است.

وزیر فرهنگ گفت: در این فرصت چند دقیقه‌ای مسیر طی شده را قرار است مرور کنم و نگاهی به افق پیش رو داشته باشم، در وزارت ارشاد کار را زمانی شروع کردیم که کشور دچار بلیه کرونا بود و همه فعالیت های عمومی کشور از جمله فعالیت های فرهنگی و رسانه‌ای تحت تأثیر آن قرار گرفته بود.

وی ادامه داد: در همین اتاق وزارتی وقتی خبرنگاری از من پرسید که در لحظات اولیه آغاز به کار شما، اولویت شما چیست؟ گفتم آنقدر کرونا همه جوانب و اقتصاد و معیشت اهالی فرهنگ و هنر و مهمتر سلامت آنها را تهدید می‌کند که ما باید چاره جویی فوری داشته باشیم.

وزیر فرهنگ تاکید کرد: ما در سال گذشته بعد از خارج شدن از کرونا و موفقیت بزرگی که در مدیریت این بیماری فراگیر به وجود آمد و در مقایسه با بسیاری کشورهای توسعه یافته غربی با یک مدیریت جهادی و مردمی کشور از این دام عبور کردیم، با یک فتنه فرهنگی مواجه شدیم که بر فعالیت‌های اهالی فرهنگ و هنر و رسانه سایه انداخت.

اسماعیلی گفت: سال گذشته در این ایام که برای برگزاری رویدادهای مهم و ملی آماده می‌شدیم با تهدیدات مهمی مواجه شدیم که اساس فعالیت های فرهنگی و هنری را مورد هدف قرار داده بود، بدخواهان ملت ایران به دنبال خاموشی چراغ فرهنگ و هنر بودند و هستند، ما با این متغیر ۴۵ سال است که درگیریم، اما لطف خدا باعث شد از این گذرگاه به سلامت عبور کنیم.

وی ادامه داد: ما به دنبال عادی سازی فعالیت های حوزه فرهنگ و هنر بودیم، با استقبال گسترده مردم و مشارکت اهالی فرهنگ و هنر به دوره رونق وارد شدیم، امروز دوره پر رونقی را در حوزه فرهنگ و هنر سپری می‌کنیم، این کلید واژه رونق به معنای نادیده گرفتن نقاط ضعف نیست، ما در ارشاد برنامه‌های مهمی را پیش رو داریم، در برنامه‌های معیشتی قدم‌های مهمی برداشته شده است، همین الان یک مجموعه به نام شهر هنر در پرند در حال ساخت است.

وی افزود: بیمه هنرمندان به یک عدد چند برابری در مقایسه با گذشته رسیده است، در همه بخش‌ها چنین آماری وجود دارد، قطعا کسی انتظار ندارد بعد از دو سال و اندی درباره برنامه صحبت کند من اما از کارنامه صحبت می‌کنم.

در بخش پرسش و پاسخ‌ها وزیر در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه ۴۰۰ میلیارد تومان در چند شهر برای گسترش فعالیت‌های هنری در نظر گرفته شده است، گفت: یکی از مهمترین بخش‌های عملکردی ارشاد تلاش برای ارتقای بودجه و زیرساخت‌ها بوده است.

نظریه جدید حکمرانی فرهنگی نظام جمهوری اسلامی را در حال اجرا داریم

اسماعیلی خاطرنشان کرد: ما در حوزه مدیریت فرهنگی شعار اصلی را بر مردمی سازی فرهنگ و هنر و عدالت فرهنگی گذاشتیم و برای این کار هم تلاش کردیم اقتضائات را فراهم کنیم، ما در طول سفرهای استانی رییس جمهور نزدیک به ۹ هزار میلیارد تومان برای توسعه فعالیت‌های هنری تخصیص دادیم که برخی محقق شده است.

وزیر فرهنگ ادامه داد: برای هفته‌های آینده جهت ادامه این برنامه ها آماده می شویم، ما به شهرستانها این نگاه ویژه را داریم، در بودجه سال گذشته هزار میلیارد تومان برای ارتقای فرهنگ و هنر و رسانه و فعالیت های قرآنی در استان‌ها اختصاص دادیم، بخشی از این پول به نقشه مهندسی فرهنگی اختصاص داده و مابقی در قرارگاه شهید آوینی هزینه می‌شود.

وی افزود: ما نظریه جدید حکمرانی فرهنگی نظام جمهوری اسلامی را در حال اجرا داریم که دولت از جایگاه تصدی به جایگاه تنظیم گری و تسهیل گری قرار گرفته است، در این جریان گروه های مردمی و تشکل‌های مردم پایه قرار دارند که باید متصدی شوند، ما برای استان های مختلف سرانه گرفتیم و برای هر انجمن تخصیص‌هایی داریم.

اسماعیلی تاکید کرد: ما در ارشاد مسئولیت شفاف سازی اطلاعات کشور را بر عهده داریم، ماده ۱۸ بر عهده شورایی گذاشته که در راس آن وزیر ارشاد و چند نفر دیگر قرار دارند و ما این کار را می‌کنیم، هر کجایی که شفافیت در اولویت باشد این کار را خواهیم کرد و اگر نقصی هست باید بررسی و جبران شود.

آثار نهادهای حمایتی در جشنواره فیلم فجر، مشارکتی است

وی درباره چهل و دومین جشنواره فیلم فجر نیز گفت: امسال بیش از ۱۰۰ فیلم در جشنواره ثبت‌نام کردند و کار بررسی آن توسط یک هیات مجرب انجام و نتایج اعلام شد، گزارشی که از آقای خزاعی گرفتم مبنی بر این بود که ارزیابی داوران ما نشانگر رشد محسوس کیفی و وجود گونه‌های مختلف در جشنواره است، در همه گونه‌ها کارهای فاخری رسیده که باید از همه هنرمندان و اهالی سینما تشکر کنم.

اسماعیلی تصریح کرد: من می‌خواهم از یک نقطه قوت صحبت کنم، فارابی که مهمترین نهاد حمایتی در حوزه سینماست، امسال هیچ کار مستقلی نداشته است و همه مشارکتی هستند، بخشی از این مشارکت با بخش خصوصی است، بخش‌های مختلف در جشنواره هستند. ۳۳ فیلم به جشنواره آمده‌اند. آثار بخش های مختلف باعث رونق سینما می‌شود، ما نیازمند مشارکت نهادها و بخش‌های مختلف برای رونق سینما هستیم و به نظرم این یک سیاست درست است.

سند موسیقی ایران بعد از ۴۵ سال آماده ابلاغ است

وی افزود: ما در فارابی و بخش‌های مختلف حاکمیت برای کمک و رونق استفاده می‌کنیم. در کنار همه پیشکسوتان یک رویش جدید و قابل لمسی از حضور عناصر جوان متعهد و متخصص با آینده درخشان در حوزه سینما داریم که تحولاتی را در سال‌های آینده رقم خواهند زد.

وزیر فرهنگ درباره توجه به هنرهای تجسمی نیز عنوان کرد: واقعا هنرمندان اصیل، پاک‌، نجیب و پرکار و اغلب گم نامی هستند و ما موظفیم زمینه‌های معرفی و رونق بیشتر این حوزه را فراهم کنیم، همکاران من در معاونت هنری کارهای مهمی را انجام داده‌اند، جشنواره هنرهای تجسمی یکی از جشنواره‌های مهم و پررونق ماست. کارگروه سند هنرهای تجسمی تشکیل شده و سند موسیقی برای اولین بار بعد از ۴۵ سال آماده ابلاغ است.

اسماعیلی خاطرنشان کرد: این سند در شورای انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده است و بسیاری از نقاط ابهام برانگیز رفع شده، شورای عالی موسیقی با حضور بخش‌های مختلف تشکیل می‌شود، اسناد سینما و تئاتر هم در حال تنظیم است، تقویمی که برای ارائه به شورای عالی و هنر در نظرگرفته شده پایان سال است.

وی درباره بودجه ۴۰۰ میلیونی برای تولید فیلم در قانون هفتم توسعه نیز گفت: ما این عدد را قابل توجه نمی‌دانیم و در بودجه سال آینده مطابق با مطالبات در نظر می‌گیریم.

اسماعیلی درباره همکاری ایران و ترکیه در زمینه فرهنگ و هنر توضیح داد: فعالیت‌های هنری و فرهنگی بین ایران و ترکیه در جریان است، در بحث سینما دو کشور دارای حوزه تمدنی مشترک هستند، جغرافیای ایران فرهنگی آنقدر گسترده است که کشورهای مختلف در این میراث مشترک با ما سهیم هستند. ضمن اینکه کار مشترکی از ایران و ترکیه در حال آماده سازی است تا آغازی برای همکاری‌های بیشتر باشد.

چرخه اکران به دلیل کرونا دچار وقفه شده بود

وزیر فرهنگ همچنین درباره عدم حمایت از فیلم‌ها در مرحله اکران بیان کرد: این موضوع یک شورایی متشکل از نهادهای صنفی دارد و درباره چگونگی اکران فیلم‌ها تصمیم‌گیری می‌شود، یادمان نرود ما با یک اتفاق جدید دوره کاری را شروع کردیم، تعداد زیادی از فیلم‌ها پشت خط اکران مانده بودند، بالای ۱۰۰ فیلم به دلیل کرونا نتوانسته بودند اکران شوند که چرخه کار را دچار اشکال کرده و تلاش ما این است که این را به شکل عادی درآوردیم. این سوال نشان می‌دهد که اگر فیلمی محصول فارابی است دلیلی برای گرفتن امتیاز ویژه در اکران نیست.

وی درباره عدم راه‌یابی فیلم‌ها به جشنواره گفت: ما هیات انتخاب مجربی داشتیم، شاهد فیلم‌های خوبی بودیم. در این جشنواره هیچ نگاه فردی و حرف‌های حاشیه‌ای نبوده است، خوشحالم که با کمترین حاشیه رو به رو هستیم، ولی طبیعی است عزیزانی که زحمت کشیدند دوست داشته باشند در جشنواره باشند، ما به تصمیمات هیات انتخاب احترام می‌گذاریم و تلاش می‌کنیم از آن دفاع کنیم.

اسماعیلی درباره جشنواره موسیقی فجر و بودجه آن گفت: ما در سال گذشته یک افزایش فوق‌العاده در این بخش داشتیم و چند برابر بودجه افزایش پیدا کرد. جشنواره موسیقی هم از این نظر مستثنی نیست. در مورد مهمانان جشنواره، دبیر جشنواره جزییات را خواهد گفت.

وی افزود: گزارشی داشتیم که نهادهای مختلف اعلام می‌کردند در نوروز سال گذشته نزدیک به ۴۰۰ هزار نفر در کنسرت‌های کشورهای پیرامونی خواننده های ما شرکت کرده بودند. این در حالی است که از اوایل اسفند سال گذشته تا نیمه ماه مبارک رمضان (یک بازه یک ماهه) عدد حضور و اجراهای ما نزدیک یک میلیون بود. ما به اجراهای بالای هزار نفر مجوز می‌دهیم و پایین تر از این در استان‌ها انجام می‌شود، این حوزه کاملا شفاف است. آن عدد هم اشتباهی بود که در نقل خبر ایجاد شده بود و بلافاصله صوتش منتشر شد.

وی درباره معین خواننده خارج از کشور نیز گفت: در جمهوری اسلامی ایران فضای مساعدی برای ایرانیان خارج از کشور که دلشان به یاد ایران و ایرانی می‌تپد وجود دارد و می توانند به کشور بازگردند و تاکنون افراد زیادی بازگشته اند و اجرا هم داشته اند، ایران خانه همه است، این حقی نیست که ما بتوانیم سلب کنیم، هر کسی در هر موقعیتی هست می‌تواند برگردد. مجوزها هم مطابق قانون انجام می‌شود، از اتفاقات چند روز گذشته تعجب می‌کنم، افرادی که باید بیشترین استقبال را کنند که دولت مردمی چنین فضایی را فراهم کرده فضای دیگری ایجاد می‌کنند.

اسماعیلی گفت: هیچ هنرمندی نبود که درخواست کند و شرایط بازگشت را فراهم نکنیم، هنرمندی بود که ۴۰ سال اجازه اجرا نداشت، اما ما این اجازه را دادیم، حتی می‌خواست نماهنگی برای تشکر از دولت بدهد که ما نگذاشتیم. گفتیم ما به دنبال تبلیغات نیستیم، ممکن است کسی یک جا خطا کرده باشد اما هر شهروند ایرانی هر وقت اراده کند به دلیل اینکه اینجا خاکش است ما خادمش خواهیم بود، خادم همه هنرمندان در ایران و خارج از کشور هستیم.

به شدت نسبت به حفظ میراث تاریخی و فرهنگی و هنری حساس هستیم

وزیر فرهنگ درباره افغانستان هراسی نیز توضیح داد: ما و افغانستان دو کشور با اشتراکات تاریخی بسیار هستیم و این مرزهای سیاسی نمی‌تواند فاصله‌ای بین هنرمندان و رسانه و ... ایجاد کند، بلخ و هرات و هر نقطه از افغانستان برای ایرانیان آکنده از میراث فرهنگی و هنری است. به این میراث مشترک افتخار می‌کنیم، در ایران هم در کنار این عزیزان هستیم.

به دنبال عادی سازی فضای تعاملاتی فرهنگی و هنری و رسانه‌ای بین ایران و افغانستان هستیموی گفت: هنرمندان افغانستانی مثل ایرانی‌ها در خلق و آفرینش هنری مورد حمایت ما هستند، همکاری های هنری هم داریم، ما به دنبال عادی سازی فضای تعاملاتی فرهنگی و هنری و رسانه‌ای بین ایران و افغانستان هستیم، ملاقاتی هم داشتیم که به زودی رفت و آمد مقامات کشور بیشتر خواهد شد، به شدت نسبت به حفظ میراث تاریخی و فرهنگی و هنری حساس هستیم.

اسماعیلی درباره تنظیم گری صوت و تصویر فراگیر مطرح کرد: درباره موضوع تنظیم گری، ما معتقدیم که این حوزه بر عهده ارشاد است و این را قانون می‌گوید، ما به لحاظ قانونی همه مسئولیت های حکمرانی فرهنگی را بر عهده داریم، ما با پدیده‌های جدیدی در سال های اخیر در نوع انتشار آثار فرهنگی و هنری مواجه شدیم و انتشار گسترده آن ابهاماتی را ایجاد کرد.

نمایش خانگی را یک فرصت می‌دانیم

وزیر فرهنگ ادامه داد: اگر ارشاد می‌توانست متناسب با فناوری های نوین وضعیت زیرساختی و نظارتی را به خوبی پیش بینی کند، امروز با این وضعیت رو به نبود، تصمیم گیران هم به دفعات به آن اشاره کرده اند، در وضعیت فعلی در شورای انقلاب فرهنگی قانونی را داریم که می‌گوید ارشاد همه مسئولیت هایی که در حوزه حقیقی دارد در حوزه مجازی هم دارد.

وی افزود: درباره مجموعه های نمایشی هم باید بگویم دبیرخانه و محل نظارت این کار صدا و سیما است و وزیر باید نمایندگی در شوراهای ساخت و نمایش داشته باشد، به جز این بخش و برنامه‌های تلویزیونی همه بخش‌ها در حوزه صوت و تصویر مدیریتش بر عهده ارشاد است، الان هم تنظیم آیین‌نامه اجرایی در حال انجام است، تا بخشی از موضوعات حل شود، متاسفانه این فاصله و شکافی که در این چند سال پیش آمد اتفاقات خوبی را رقم نزد. ما نمایش خانگی را یک فرصت می‌دانیم اما به شدت نگران نمایش خشونت، ارتباطات خانوادگی و نظایر آن هستیم، امیدوارم همکاران ما و عزیزان در بخش نظارتی این نگرانی مردم را به زودی مرتفع کنند.

نگاه دولت به گروه ها و تشکل‌های صنفی حمایتی است

وزیر ارشاد مطرح کرد: واقعیت این است که من یک معلم دانشگاه هستم و متعلق به هیچ جناحی نیستم و بلد نیستم جناحی صحبت کنم، سابقه من مشخص است. دانشجویان من از همه گرایشات هستند، به همین دلیل برایم مهم است صراحت و صداقت در بحث هایم باشد.

در حوزه تعامل و رفع مشکلات هیچ خط قرمزی به جز حمایت همه جانبه از اهالی فرهنگ هنر و رسانه نداریماسماعیلی گفت: درباره خانه سینما به اختلافات دیدگاه‌ها کاری ندارم، رویه ما قانونی است. جلساتی برگزار شد تا مسائل حقوقی مرتفع شود، هر وقت خانم برومند، آقای دهکردی و آقای عسگرپور نیاز به صحبت داشتند ما با هم صحبت کردیم، این تعامل وجود دارد، نگاه دولت به گروه ها و تشکل‌های صنفی حمایتی است.

وزیر فرهنگ تاکید کرد: ما تلاش می‌کنیم در مرز قانون پیش برویم. بخشی از عزیزان ما در سال گذشته دچار مشکلاتی شده بودند، همه آنها مشغول فعالیت هستند، ما در ارشاد خودمان را پشتیبان همه اهالی فرهنگ و هنر می‌دانیم. مثلاً یک فیلمی اشکالاتی داشت ما گفتیم اصلاحاتی انجام شود که انجام دادند و پس از یک سال به نمایش درآمد، وزارت ارشاد در هیچ دوره‌ای از بخش‌های مختلف برای مدیریت استفاده نکرده است.

وی افزود: تاریخ حج را بررسی کنید، اولین باری که یک رییس از حج انتخاب شده در دوران ما بوده است، اما بله من با کسی همکاری‌ می‌کنم که به سلیقه ما نزدیک باشد، ما می‌خواهیم یک گروه همدل باشیم. بنای ما این است. ما در حوزه تعامل و رفع مشکلات هیچ خط قرمزی به جز حمایت همه جانبه از اهالی فرهنگ هنر و رسانه نداریم.

اسماعیلی درباره موسیقی اظهار کرد: حمایت از موسیقی های محلی در دستور کار ماست.‌ یک مشوق جدی هم داریم. درباره ضعف گونه اجتماعی در جشنواره هم گزارش دارم که تعداد فیلم‌های اجتماعی قابل توجه هستند.

در حال رایزنی برای حل مشکل کارخانه کاغذ شوشتر هستیم

وزیر فرهنگ ادامه داد: درباره کاغذ نیز باید بگویم وقتی کار را شروع کردیم، تولیدات کاغد تحریر چیزی حدود پنج هزار تن بود. ما امسال فقط در کارخانه کاغذ مازندران ۴۵ هزار تن برای چاپ ۱۵۵ میلیون کتاب درسی تولید داشتیم و الان ماهانه هزار تن به ناشران کاغذ ایرانی می‌دهند، نیاز ما در خودکفایی کاغذ فرهنگی و کاغذ تحریر است، برآورد دوستان این است که به تولید ۸۰ هزار تن برسیم.

وی گفت: یک مجموعه در شیراز و چند مجموعه دیگر هم در حال فعالیت هستند تا کمک کنند نیازهای کاغذ تحریر به طور کامل حل شود و همه نیازهای داخلی را پاسخگو باشیم، ضمن اینکه به صادرات هم فکر می‌کنیم، درباره کارخانه شوشتر هم در حال رایزنی هستیم تا کارش حل شود.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار