کد خبر: 1207347
تاریخ انتشار: ۱۰ دی ۱۴۰۲ - ۱۳:۰۸
شناسایی مودیان مالیاتی اگرچه در سال‌های اخیر روندی افزایشی داشته، اما همچنان رقم فرار‌های مالیاتی بالا و عمده درآمد‌های دولت از این محل از مودیان شفاف از جمله کارمندان و بخش تولید اخذ می‌شود. یکی از اصنافی که همواره در شفاف سازی و ارائه اطلاعات مالیاتی مقاومت کرده صنف طلافروشان هستند و این مقاومت علی رغم تکالیف جدید قانونی که از دی ماه امسال الزامی شد همچنان ادامه دارد. در روز‌های اخیر جلساتی در این راستا بین طلافروشان با رئیس سازمان امور مالیاتی برگزار شده است و این صنف اعتراض و نگرانی خود را نسبت به این موضوع اعلام کرده اند. این در شرایطی است که طبق آخرین آمار‌های سازمان امور مالیاتی کشور، مالیات ۳۴ درصد طلافروشان صفر است و ۲۰ درصد طلافروشان سالانه حدود پنج میلیون مالیات پرداخت می‌کنند؛ این آمار‌ها با کسب سودی که طلافروشان دارند، نسبت به مالیات پرداختی کارمندان و سایر اصناف قابل مقایسه نیست.

جوان آنلاین: قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان در سال ۱۳۹۸ مصوب شد و طبق قانون، حدود یک سال و ۳ ماه تا یک سال و نیم بعد از ابلاغ آن یعنی آبان‌ماه ۹۸ بابت راه‌اندازی سامانه مودیان زمان در نظر گرفته شده بود؛ اما به دلایل مختلف نظیر پیچیدگی سامانه، کندی و تعلل پیمانکار پروژه سامانه مودیان راه‌اندازی آن از زمان مقررشده تاکنون انجام داده نشده است.


از انتهای دولت قبل و در دولت جدید در راستای راه‌اندازی سامانه مودیان تلاش‌هایی از قبیل ساماندهی دستگاه‌های کارت‌خوان و پایانه‌های پرداخت، غیرفعال‌شدن دستگاه‌های پوزی که به پرونده مالیاتی اتصال نداشتند و همچنین متصل‌کردن بعضی از دستگاه‌های کارت‌خوان به پرونده مالیاتی برای راه‌اندازی قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان انجام شده است. در دولت جدید نیز سعی شد تا ضمن تکمیل‌کردن سامانه مودیان، اقداماتی برای پیشرفت راه‌اندازی سامانه انجام شود مهم‌ترین کار دولت دراین‌رابطه را می‌توان به ثبت‌نام مرحله‌ای مودیان مختلف اشاره کرد. لایحه تسهیل تکالیف مودیان در سامانه مودیان ارائه شد و طی آن ضمن انجام مرحله‌بندی ثبت‌نام مودیان در سامانه، پیشنهاد‌های اصلاحی برای قانون پایانه‌های فروشگاهی سامانه مودیان مطرح شد.


بر اساس این قانون از اول دی‌ماه سال جاری مشاغلی که میزان فروش آن‌ها بالای ۱۸ میلیارد تومان است ضرورت دارد تا ضمن ثبت‌نام در سامانه مودیان، صورتحساب الکترونیکی نیز صادر کنند. به صورت خاص طلافروشان نیز باید ابتدا در سامانه مودیان ثبت‌نام کرده و همچنین صورتحساب الکترونیک نیز صادر کنند، اما متأسفانه در حال حاضر برخی از افراد این صنف از صدور صورتحساب الکترونیکی ممانعت می‌کنند. در این راستا طی حدود دو هفته گذشته شایعاتی در خصوص اخذ مالیات ۲۵ درصدی از خریداران طلا مطرح شد که در نهایت توضیحات مسئولان مرتبط نشان داد که این مساله اساسا برداشت غلط و مغالطه‌ای برای به حاشیه کشاندن شفاف سازی عملکرد طلافروشان است.

اعتراض طلافروشان برای پرداخت مالیات واقعی
یک کارشناس امور مالیاتی در خصوص امکان اخذ مالیات از خریداران طلا توضیح داد: به‌طورکلی در سامانه مودیان چند نوع صورتحساب وجود دارد ازآنجایی‌که طلا یک کالای خاص محسوب می‌شود باید صورت‌حساب نوع اول برای آن صادر شود و در آن هم اطلاعات فروشنده هم خریدار درج می‌شود به همین سبب برخی از مردم این نگرانی را داشتند که در آینده امکان اخذ مالیات از آن‌ها وجود دارد؛ اما بر اساس اعلام سازمان مالیاتی نیازی به ثبت اطلاعات خریداران در صورتحساب الکترونیکی نیست.


علی ملک‌زاده دررابطه با دلیل نگرانی طلافروشان از مالیات و ثبت اطلاعات در صور‌حساب الکترونیکی به تسنیم گفت: ثبت‌کردن خریدوفروش‌ها و به دنبال آن شفاف‌شدن اطلاعات درآمدی طلافروشان سبب اعتراض و نگرانی برخی از آن‌ها برای امکان لزوم پرداخت مالیات واقعی در آینده شده است.


این کارشناس امور مالیاتی در خصوص علت شکاف مالیاتی بین طلافروشان با سایر مشاغل و حقوق بگیران تشریح کرد: طلافروشان صرفاً از کارت‌خوان یا سایر پایانه‌های پرداختی که سازمان مالیاتی بر آن رصد کافی ندارد استفاده می‌کنند به عبارتی عدم استفاده از ابزار شفاف‌سازی سامانه مودیان و صورتحساب الکترونیک باعث شده تاکنون اندازه واقعی درآمد طلافروشان شناسایی نشود و به همین خاطر این قشر مالیات کمتری پرداخت می‌کنند.


ملک‌زاده تصریح کرد: به سبب درآمد بالای طلافروشان میزان مالیات آن‌ها نیز به همین نسبت زیادتر می‌شود از همین رو پرداخت مالیات کمتر یا فرار مالیاتی برای آن‌ها صرفه اقتصادی بالاتری دارد از سوی دیگر متأسفانه این اشخاص امکان لابی‌گری و نفوذ بالایی برای فرار مالیاتی دارند درحالی‌که افراد حقوق‌بگیر، کارگر و کارمند توان مقابله و پرداخت مالیات کمتر ندارند.


به طور حتم یکی از اصلاحات ساختاری برای عبور از مشکلات فعلی اقتصاد کشور از مسیر اصلاح نظام مالیاتی می‌گذرد. در این راستا ضروری است با توجه به چکش کاری بودجه ۱۴۰۳ دولت و مجلس فارغ از فشار‌های تحمیلی در این مسیر ثابت قدم بوده ومنافع کوتاه مدت را فدای منافع بلندمدت نکنند. آنچه واضح است منظور از اصلاح نظام مالیاتی، نه تشدید فشار به بخش شفاف اقتصاد، بلکه افزایش پایه‌های مالیاتی، مقابله با فرار‌های مالیاتی و کاهش معافیت‌های بی اساس است.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار