کد خبر: 1069793
تاریخ انتشار: ۰۱ آذر ۱۴۰۰ - ۱۲:۴۵

یکی از تجهیزات مهم و حیاتی در دنیای امروز پزشکی، دستگاه اکسیژن ساز می باشد؛ چرا که بسیاری از بیماران به دلایلی همچون آسم و سایر مشکلات ریوی، به استفاده دائمی از آن نیاز دارند و بنابراین لازم است که همواره به این دستگاه دسترسی داشته باشند.

 

یکی از نکات مهم که در استفاده از دستگاه اکسیژن ساز پرتابل و یا ثابت باید به آن توجه ویژه ای داشت، نگه داری درست و حفاظت از این دستگاه می باشد تا با مشکلات بعدی مانند : خرابی و اختلال در عملکرد آن مواجه نشویم؛ در این مطلب سعی کردیم که به بررسی یکی از این مشکلات بپردازیم پس با ما همراه باشید.

اما بدانیم که دستگاه اکسیژن ساز خانگی چیست و چه کاربردی دارد.

یکی از خرابی هایی که در هنگام کار با این دستگاه ممکن است به وجود بیاید، بوق زدن دستگاه در هنگام استفاده از آن می باشد.شاید شما هم این تجربه را در حین استفاده از دستگاه اکسیژن ساز خانگی داشته باشید که به محض استفاده از آن، شروع به بوق زدن می کند! بدیهی است که در این گونه مواقع به دنبال بررسی علت بروز این مشکل و برطرف کردن آن هستید؛ البته باید بدانید که ممکن است دلایل مختلفی برای این اختلال وجود داشته باشد.در ادامه به دلایل مهم بوق زدن دستگاه می پردازیم تا بدانید، در این گونه مواقع لازم است چه اقداماتی انجام دهید.

اگر بخواهیم به طور خلاصه به عملکرد دستگاه اکسیژن ساز اشاره کنیم، می تونیم بگوییم که این دستگاه، با جداسازی عناصر نیتروژن و اکسیژن که در هوا وجود دارد و انتقال اکسیژن به داخل دستگاه و به دنبال آن ریه فرد بیمار، به عمل تنفس این افراد کمک می نماید.

لازم به ذکر است که نمونه های خانگی این دستگاه و قیمت اکساز با هزینه مناسب نیز به بازار عرضه شده است تا افراد ناتوان و سالمند در محیط خانه نیز بتوانند به راحتی از آن استفاده نمایند.گاهی این دستگاه های خانگی دچار مشکلاتی می گردند که شاید همان اول، نیازی به تعمیرکار برای رفع آن نباشد و بتوان آن را به سادگی برطرف نمود.

 

 دستورالعمل های لازم برای رفع مشکل بوق زدن دستگاه

هنگامی که چراغ شاخص اخطار روشن باشد و شاهد بوق زدن دستگاه اکسیژن ساز باشیم، اولین دلیل آن می تواند مربوط به دکمه محافظ اورلود باشد؛ به عبارتی دیگر در صورت خاموشی دکمه محافظ اورلود، شاهد این نوع اخطار از دستگاه اکسیژن ساز پرتابل یا ثابت خواهیم بود. برای حل این مشکل، لازم است که دکمه محافظ اورلود دستگاه اکسیژن ساز را روشن نمایید.

گاهی اوقات دستگاه اکسیژن ساز بوق های کوتاه به فاصله 20 ثانیه و به دنبال آن یک کد ارور را نشان می دهد که به طور معمول، این کد E01 می باشد. در صورتی که با چنین مشکلی رو به رو شدید، دو علت مهم برای آن وجود دارد که در ادامه به آن می پردازیم:

1-مسیری که اکسیژن باید از آن جریان داشته باشد و عبور کند مسدود شده است؛ برای حل این مشکل، پیشنهاد می کنیم که اول شلنگ اکسیژن را بررسی نمایید تا اگر پیچ خورده بود و یا دچارگرفتگی شده بود، آن را برطرف نمایید؛2- سیستم دستگاه اکسیژن ساز خانگی دچار مشکل شده است که در این وضعیت، بهترین کار تماس با تکنسین و کارشناس مربوطه است تا اقدام به تعمیر دستگاه نماید.

در صورتی که بوق زدن دستگاه اکسیژن ساز خانگی ، با کد ارور E02 همراه باشد، دو علت مهم دارد:1- فیلتر هوای دستگاه آلوده شده که باید برای رفع آن، فیلتر را بررسی کرده و در صورت وجود آلودگی، آن را تعویض نمایید؛ 2- کاهش یا افزایش فشار سیستم که لازم است برای برطرف شدن آن، از یک متخصص با تجربه کمک بگیرید.

اگر بوق زدن دستگاه اکسیژن ساز خانگی با نمایش کد ارور E03  همراه باشد،به این معنی است که جریان خروجی بیشتر از حد مجاز می باشد؛ برای اطمینان از این موضوع لازم است که از یک مانومتر کمک بگیرید، در صورت عبور از خط قرمز، لازم است جریان خروجی کمتر گردد.

 

اکسیژن ساز بیمارستانی چیست؟

در پاسخ به سوال اینکه اکساز بیمارستانی چیست؟ باید بگویم که دستگاه های اکسیژن ساز بیمارستانی در قسمت های احیای بیماران در بیمارستان ها نصب شده اند و همزمان با دستگاه های تنفس مصنوعی و بیهوشی کار می کنند. دستگاه اکسیژن ساز بیمارستانی با خانگی متفاوت است.

زیرا دستگاه های بیمارستانی ظرفیت های بالاتری داند. ظرفیت این دستگاه ها 10 لیتر اکسیژن یا بیشتر می باشد. این دستگاه ها برای کار شبانه روزی طراحی شده اند و پیوسته کار می کنند تا اکسیژن مورد نیاز بیمار را تامین کنند.

 

روش تولید اکسیژن این دستگاه به این صورت می باشد که در محل مصرف تولید می کند. تولید اکسیژن این دستگاه طبق عبور هوای فشروده از گرانولهـای زئولیـت مصـنوعی که به آن غربال مولکولی می گویند؛ انجام می شود. مضرات موجود در هوای محیط در زمان عبور از غربال مولکولی در ستون های زئولیت گیر می افتند و اکسیژن هوا با فشاری حدود 4 اتمسفر آزاد می شوند.

در همین زمان یک ستون دیگروجود دارد که به تولید ادامه می دهد. به طور کلی این عملکرد موجب می شود به طور پیوسته اکسیژن غنی شده تولید شود. بهتر است بدانید که عملکرد جداسازی اکسیژن از هوا یک فرایند فیزیکی می باشد؛ که در آن هیچ گونه عملکرد شیمیایی صورت نمیگیرد. به محض اینکه فشار از گرانولهای غربال فیزیکی گاز برداشته شود، گاز آزاد تخلیه می شود. و غربال مولوکولی به شکل اولیه خود برمیگردد. به عبارت دیگر غربال مولکلولی دوباره احیا می شود.

به همین خاطر در مواقعی که دستگاه های PSA به شکل درست استفاده شوند و غربال مولکولی به هیچ گونه روغن و رطوبت آغشته نشود، قطعا عمر طولانی تری خواهد داشت. بنابراین بهتر است در نگهداری از این دستگاه به اندازه کافی دقت کنید.

 

اجزاء و چیدمان اکسیژن ساز بیمارستانی چیست؟

 

کمپرسور هوا Air compressor

درایر های داخلی و خارجی Dryer

 دستگاه مولد اکسیژن PSA

فیلتراسیون Filtrationروغنگیر، آبگیر ، ذرات ، بو ، ، CO باکتری

 مخازن فشار بالا

اتصالات و لوله کشی

سیستم نمایشگر خلوص و فلوی خروجی

 مانیفولد ارتباطی سیستم اکسیژن ساز و سیستم پشتیبان کپسولی

 

نحوه انتخاب مولد اکسیژن ساز بیمارستانی چیست؟

انتخاب سیستم اکساز نیز به مواردی بستگی دارد که در زمان انتخاب باید بسیار دقت کرد .

اولین موردی که باید به آن دقت کرد، ظرفیتت سنجی اکسیژن مورد نیاز بیمار می باشد.

روش های محاسبه گوناگون ظرفیت سنجی اکسیژن مورد نیاز مراکز درمانی

توصیه هایی برای محاسبه و اندازه گیری ظرفیت سنجی بر اساس استاندارد های ملی ایران

ظرفیت سنجی اکسیژن خود بیمارستان

دستگاه های مولد دستگاه اکساز یا بیمارستانی نیر باید متناسب با یکسری موارد انتخاب شوند. این وموارد شامل موارد زیر می باشد:

 

انتخاب کمپرسور متناسب با دستگاه مولد

انتخاب درایر متناسب با کمپرسور و مولد

انتخاب سیستم فیلتراسیون متناسب با کمپرسور ، مولد و درایر

انتخاب تانکها ، مخازن دستگاه، متناسب با بقیه اجزاء

ور در آخر انتخاب مخازن اکسیژن مناسب با مصرف های بیمارستانی و همین طور تولید دستگاه و زمانی که برای این کار از Back upکپسولی مورد نیاز است.

همانطور که می دانید یکی از بهترین و موثرترین روش های مراقبتی از بیماران تنفسی و کمک رسانی به آنها اکسیژن درمانی با دستگاه اکساز می باشد. بیماران با استفاده از این دستگاه بهبود پیدا می کنند. اکسیژن درمانی به این صورت است که اکسیژنی با غلظت بیشتر و اندازه ای بیشتر به اندام های بیمار می رساند. تا بیمار به بهبودی کامل برسد. البته بهتر است بدانید اکسیژن درمانی باید توسط پزشک معالج تجویز شود وگرنه بیمار نمی تواند از خود دستگاه اکسیژن ساز خانگی تهیه کند و از آن استفاده کند.

استفاده از اکسیژن ساز نیز برای بیماران متفاوت است و چه میزان در روز و چند ساعت باید مصرف شود را پزشک مشخص می کند.

 

 

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر