یادداشت «محمد‌رضا کائینی» به مناسبت سالروز فوت «آیت‌الله طالقانی»
از همان ساعات اولیه درگذشت آیت الله، گمانه‌ها درباره چند و چون مرگ او آغاز شد و تا هم اینک نیز ادامه دارد. چیزی که نزد برخی محتمل می‌نماید، دست داشتن گروه موسوم به مجاهدین خلق در این فقره است. آنان در واپسین ماه‌های حیات طالقانی، عتاب‌ها و بی‌اعتنایی‌های فراوانی از او دیده بودند که انتظار آن را نداشتند.
«آیت‌الله سیدمحمود طالقانی و شرایط امروزین جامعه ما» در گفت و شنود با سیدمهدی طالقانی
در بسیاری از جا‌هایی هم که از عنوان خانواده مرحوم طالقانی استفاده تبلیغاتی شده، فردای آن روز اطلاعیه می‌دادم که من کی چنین حرفی زدم و شما چرا از قول همه خانواده حرف می‌زنید؟ همیشه این اعتراض را کرده‌ام. من معتقدم نام و شخصیت طالقانی خیلی بالاتر و برتر از اینهاست که بخواهیم آن را خرج فلان دسته و فلان گروه کنیم. کسی هم که این کار را می‌کند، متوجه عمق نادرستی کار خود نیست
«خوانشی از تکاپوی جریان دینی پس از شهریور ۱۳۲۰» در گفت‌وشنود با حسین شاه‌حسینی
زنده‌یاد حسین شاه‌حسینی از فعالان دیرپای سیاسی تاریخ معاصر، اگرچه خاستگاهی سنتی و بازاری داشت، اما حضور در عرصه مبارزات موجب گشته بود که با بسیاری از علما، روشنفکران دینی و عرفی و فعالان سیاسی آشنا و از حالات آن‌ها خاطره‌ها و گفتنی‌هایی شنیدنی داشته باشد. گفت‌وشنودی که به همین مناسبت تقدیم حضورتان می‌گردد، خاطره‌ها و تحلیل‌های او از تکاپوی جریان دینی پس از شهریور ۱۳۲۰ را در بردارد.
فراز و فرود‌های سالیان مبارزه آیت‌الله طالقانی در گفت‌و‌شنود با سید محمد‌ صادق قاضی‌طباطبایی
سیدمحمدصادق قاضی طباطبایی، فرزند آیت الحق سیدحسین قاضی طباطبایی و از مبارزان دیرین نهضت اسلامی است. او از بدو ورود به تهران و به توصیه و دلالت امام خمینی (ره) با آیت‌الله سید‌محمود طالقانی آشنا شد و این ارتباط را تا پایان عمر آن بزرگوار تداوم و تعمیق بخشید. وی در گفت‌وشنودی که در پی می‌آید، به شمه‌ای از خاطرات این مصاحبت طولانی اشاره کرده است.
گفتار منتشر نشده آیت‌الله مهدوی کنی در تبیین خصال نظری و عملی آیت‌الله طالقانی
آنچه پیش‌روی دارید، گفتار منتشر نشده‌ای است که عالم مجاهد مرحوم آیت‌الله حاج شیخ محمدرضا مهدوی‌کنی در آستانه سالروز ارتحال آیت‌الله سیدمحمود طالقانی درسال ۱۳۶۱ و در تبیین خصال نظری و عملی آن بزرگوار ایراد نموده‌اند.
«نکته‌ها و خاطره‌هایی از خصال فکری و عملی آیت‌الله طالقانی» در گفت‌وشنود با مهدی چمران
آیت‌الله طالقانی، بی‌تردید از بیدارگران و مصلحان این دیار است که در تحول و بازسازی اندیشه دینی و سیاسی ایرانیان در یک قرن اخیر، کارکردی نمایان داشته است. در بازشناسی و تکریم منش نظری و عملی آن بزرگ، با مهندس مهدی چمران از شاگردان و مصاحبان او، گفت و شنودی انجام داده‌ایم که نتیجه آن درپی می‌آید.
«خاطره‌ها و اوصافی از فضای حاکم بر یک خانواده مبارز» درگفت‌وشنود با سیدمهدی طالقانی
سیدمهدی طالقانی فرزند مرحوم آیت‌الله سیدمحمود طالقانی است که در دو دهه اخیر، با همت خویش یاد و خاطره پدر را در فضای فرهنگی، سیاسی ورسانه‌ای کشور زنده کرده است. در این روز‌های پرخاطره و درباره فضای حاکم برخانواده او در دوران مبارزه، گفت و شنودی انجام داده‌ایم که نتیجه آن را پیش رو دارید.
«روایت تعامل شهید نواب صفوی و آیت الله طالقانی» در گفت‌و‌شنود با محمد‌ مهدی عبد‌خدایی
گفت‌وشنودی که پیش رو دارید تعامل دیرین دو تن از پیشگامان مبارزات اسلامی معاصر یعنی شهید نواب صفوی و آیت‌الله طالقانی را مورد بازکاوی قرار داده است. بی‌شک ارتباط صمیمانه میان آن دو بزرگوار، رقم‌زننده بخشی از مهم‌ترین وقایع تاریخ فعالیت‌های جریان مذهبی است که بدون خوانش آن، پژوهش دراین‌باره ناتمام خواهد بود. با سپاس از جناب محمد‌مهدی عبد‌خدایی که فرصتی موسع را به انجام این مصاحبه اختصاص دادند.
بازخوانی یک گفت‌وگوی مهم تاریخی
آیت‌الله طالقانی در یک مصاحبه تلویزیونی در سال ۵۸ نظر خود را پیرامون مساله حجاب و عفاف بیان می‌کند.
«جلوه‌هایی از منش سیاسی و مبارزاتی آیت‌الله طالقانی» در گفت‌وشنود با دکتر عباس شیبانی
دکتر عباس شیبانی از مبارزان دیرپای طریق استقلال و آزادی این مرزوبوم است و دانسته‌های او از دوران مبارزات نهضت ملی و انقلاب اسلامی بس مغتنم و آگاهی‌بخش است. در این میان خاطرات او از «طالقانی» از شاخص‌ترین سرفصل‌های روایتی است که او از تاریخ معاصر ایران دارد، گفته‌های شیبانی می‌تواند بسیاری از پیرایه‌های گروه‌های منحط را از اندیشه و عمل ابوذر زمان بزداید.
۱